Teroristi
Foto: Alo/ALo/tanjug/ilustracija

- Pregledali smo materijale u vezi sa konkretnom osobom. Postoji potvrda naših kolega u kojoj se navodi da je bio na Telegram kanalu gde su ljudi regrutovani za terorističke napade. Reč je o Telegram kanalu „Sadoi Khuroson” („Glas Horasana”) - rekao je sagovornik agencije.

Sada je ovaj Telegram kanal, koji je pripadao tadžikistanskom krilu Islamske Države, koji iz Avganistana kontrolišu teroristi Vilajata Horasana (ogranak IS*), obrisan iz razloga nepoznatog izvoru.

Dopisnici agencije su se pobrinuli da se ovaj kanal ne otvara ni iz Rusije ni iz Tadžikistana.

Kako je nadležni oficir FSB izvestio RIA Novosti u februaru 2023. godine, aktiviranje te grupe u Avganistanu poklopilo se sa sprovođenjem tajnih operacija Sjedinjenih Država u ovoj zemlji nakon povlačenja američkog kontingenta odatle.

U oktobru 2023, direktor FSB Ruske Federacije Aleksandar Bortnikov je izvestio o učešću američkih i britanskih obaveštajnih službi u stvaranju „pojasa nestabilnosti“ u Avganistanu.

Istovremeno je naveo da zabranjeni "Vilajet Horasan" gradi svoj potencijal, što bi mu na kraju omogućilo da pređe na izvođenje terorističkih napada van Avganistana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading