teroristički napad u moskvi
Foto: EPA/EPA-EFE/Anatoly Maltsev

Osnove društvenog koncepta Ruske pravoslavne crkve (RPC) utvrđuju da kažnjavanje smrću ne može imati odgovarajuću vaspitnu vrednost i čini nenadoknadivom grešku pravde, a milosrđe je poželjnije od osvete, izjavio je zamenik predsednika Sinodalnog odeljenja za odnose Crkve sa društvom i medijima Moskovske Patrijaršije Vahtang Kipšidze.

"U vezi sa terorističkim napadom, intenzivirala se javna debata o tome kako sprečiti slične katastrofe u budućnosti. Crkva svedoči da je smrtna kazna bila priznata u Starom zavetu – 'nema naznaka potrebe za njenim ukidanjem u Svetom pismu Novog zaveta, ni u Predanju i istorijskom nasleđu Pravoslavne Crkve', navodi se u Osnovama društvenog koncepta RPC. Ali, Osnovi društvenog koncepta takođe kažu da je 'milost prema posrnulom čoveku uvek bolja od osvete' i da 'kažnjavanje smrću ne može imati odgovarajuću vaspitnu vrednost, već da 'čini nepopravljivu grešku pravde, koja bi mogla da rezultira pogubljenjem nevine osobe'", kazao je Kipšidze za "RIA Novosti".

Napomenuo je da opravdana želja ljudi da se zaštite od strahota terora zahteva preduzimanje mera, ali apsolutno nema uverenja da je smrtna kazna jedina ili čak najvažnija od njih.

Diskusija o uvođenju smrtne kazne za teroriste vratila se u javnu sferu nakon terorističkog napada u koncertnoj dvorani "Krokus siti" u blizini Moskve, koji se dogodio 22. marta. 

Lider Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPS) Leonid Slucki se na plenarnoj sednici Državne dume izjasnio za ukidanje moratorijuma na smrtnu kaznu protiv terorista. 

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da je odluka Ustavnog suda dovoljna da se vrati smrtna kazna i da nema potrebe za referendumom. 

Zauzvrat, Ustavni sud Rusije se uzdržao od komentara o mogućnosti vraćanja smrtne kazne.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading