Andrej Babiš
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Medvedčuk, koji je 2022. godine prebačen u Rusiju u zamenu za ukrajinskog ratnog zatvorenika, prikriveno je finansirao operacije uticaja portala, registrovanog u Češkoj, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Češke, prenosi Rojters.

Ova "proruska kampanja" uoči dolazećim evropskim izborima uključivala je nipodaštavanje "teritorijalnog integriteta, suvereniteta i slobode Ukrajine" kao i "finansijsku podršku evropskim političarima".

Sankcije su uvedene i izralskom državljaninu Artemu Marčevskom koji je vodio portal po instrukcijama Medvedčuka, šireći "antiukrajinsku propagandu i dezinformacije".

Češki premijer Petr Fijala izjavio je da su aktivnosti Medvedčuka i Marčevskog bile namenjene da pomognu Rusiji da stekne uticaj u zemljama Evropske unije i Evropskom parlamentu.

Sankcije podrazumevaju zamrzavanje njihovih finansijskih sredstava, a uvedene su na osnovu saznanja češke tajne službe BIS.

 

@alo_portal Reporter Alo! o najnovijim informacijama o nestanku male Danke (2) #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fypシ #foryou #foryoupage ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading