Kremlj
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako je objavljeno na sajtu Istražnog komiteta apel su uputili poslanici Državne dume Nikolaj Haritonov (Komunistička partija Ruske Federacije), Andrej Krasov (Jedinstvena Rusija), Jana Lantratova (Pravedna Rusija - Za istinu), kao i filozof Aleksandar Dugin i bivši narodni poslanik Vrhovne Rade Ukrajine Andrej Derkač.

U saopštenju koje je poslato i tužilaštvima Rusije, Nemačke, Kipra, SAD i Francuske, napominje se da je borba protiv terorizma i njegovo finansiranje ugrađena u niz međunarodnih akata.

Među njima su rezolucije Saveta bezbednosti UN, Evropska konvencija o suzbijanju terorizma iz 1977. godine, Međunarodna konvencija o suzbijanju finansiranja terorizma iz 1999. godine itd, prenose Vedomosti.

"Uprkos opštem fokusu na sistemsku borbu protiv terorizma, broj slučajeva terorističkih aktivnosti i razmere njihovih posledica pokazuju izvesnu uključenost predstavnika pojedinih stranih obaveštajnih službi u proces njihovog sprovodjenja", ističe se u zahtevu upućenom Istražnom komitetu.

Kako se napominje, sledi primer eksplozije Severnog toka 26. septembra 2022, a citati američkih političara o gasovodu navode se kao verovatna umešanost u eksploziju.

"To uključuje izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena i zamenice državnog sekretara za politička pitanja Viktorije Nuland, koji su obećali da će zaustaviti Severni tok ako izbiju neprijateljstva u Ukrajini", piše u dokumentu.

Posle ovoga, liberalni američki mediji su eksploziju pripisali delovanju ukrajinskih specijalnih službi, uključujući i Glavnu obaveštajnu upravu (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine i Službu bezbednosti Ukrajine (SBU).

Pored toga, u dokumentu se napominje da je "GUR pod direktnom komandom Kirila Budanova izveo i druge napade, uključujući bombardovanje automobila u kojem se nalazila Darija Dugina (ćerka Aleksandra Dugina), eksplozija Krimskog mosta 8. oktobra 2022, teroristički napad koji je rezultirao smrću vojnog dopisnika Vladlena Tatarskog, bombardovanje automobila pisca Zahara Prilepina..."

"Sprovođenje ovolikog broja terorističkih akata zahteva dostupnost određenih sredstava, uključujući i gotovinu, kako bi se izbeglo moguće curenje informacija", smatraju učesnici apela.

Poslanici Dume zatražili su od resora da sprovede istragu o činjenicama o organizovanju i finansiranju terorizma, privede pravdi umešane u ovo finansiranje, a zatim obavesti javnost o istrazi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading