NAJSKUPLJI IZBORI U ISTORIJI SAD Ko je bogatiji od njih dvojice?
Foto: Alo/shutterstock

Finansiranje kampanje je veliki deo napora na putu do Ovalnog kabineta, odnosno ukoliko gotovina presuši, kandidati moraju da odustanu od izbora, što se nedavno dogodilo kandidatkinji za republikansku nominaciju Niki Hejli.

Kako navodi portal, Tramp je 2016. uspeo da pobedi protivkandidata iz Demokratske partije Hilari Klinton rekordnim brojem malih donacija, stvarajući zavidno veliku bazu lojalnih pojedinaca.

Sada, međutim, brojne pristalice njegovog MAGA pokreta (Make America Great Again) potencijalno neće moći da sakupe dovoljno novca za najskuplje predsedničke izbore u istoriji SAD – demokrate imaju triput više nego Tramp i Republikanski nacionalni komitet zajedno.

Naime, po podacima Federalne izborne komisije, Bajden i Demokratska partija su u martu startovali s 155 miliona dolara, dok su Tramp i Republikanski nacionalni komitet imali na raspolaganju samo 50 miliona.

Uz to, problem prave Trampove nevolje sa zakonom – iako njegova popularnost raste sa svakom novom optužbom, veliki izazov je garancija od 464 miliona dolara koju mora da položi u vezi s građanskim procesom u Njujorku. Zato nekadašnji predsednik lično poziva donatore da mu pomognu; njegovo imanje Mar a Lago na Floridi širom je otvoreno za večere s potencijalnim finansijerima.

Zanimljivo je da se Tramp ranije ovog meseca susreo s Ilonom Maskom, jednim od najbohgatijih ljudi na svetu, ali je on zasad ostao pri stavu da neće materijalno podržati republikanskog kandidata.

- U političkom sistemu gde je gotovina kralj, novčana praznina koju Tramp očajnički pokušava da popuni trebalo bi da posluži kao podsetnik svima koji već računaju na njegov reizbor da ništa nije sigurno - zaključuje "Blumberg".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading