gutereš
Foto: EPA/EPA-EFE/CHRIS J. RATCLIFFE / POOL

- Vidimo rastući konsenzus u međunarodnoj zajednici da se Izraelcima kaže da je prekid vatre potreban, a takođe vidim i rastući konsenzus, čuo sam u SAD, čuo sam od Evropske unije, da ne spominjem, naravno, muslimanski svet, da se jasno kaže Izraelcima da svaka kopnena invazija na Rafu može značiti humanitarnu katastrofu - rekao je Gutereš na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Tokom obilaska centra u jordanskom kampu Vihdat gde palestinska agencija UN za izbeglice UNRWA pruža zdravstvene i obrazovne usluge, visoki zvaničnik UN je rekao da je ta agencija spas nade i dostojanstva za milione izbeglica širom regiona.

- Moramo nastojati da se jedinstvene usluge koje UNRWA pruža nastave... U mračnom svetu, UNRWA je jedan zrak svetlosti za milione ljudi - poručio je on i dodao da ta agencija daje veliki doprinos "na načine koji se ne mogu izmeriti grafikonom" u pogledu unapređenja društvene kohezije, promovisanja stabilnosti i izgradnje mira.

Najviši zvaničnik UN je istakao da su rezultati nezavisne interne istrage UN koja je pokrenuta pomoći će jačanju i poboljšanju UNRWA.

UNRWA je u krizi otkako je Izrael optužio desetak pripadnika osoblja te agencije za umešanost u napade Hamasa na Izrael 7. oktobra. Zbog ovih optužbi, najveći donator UNRWA, Sjedinjene Američke Države i nekoliko drugih zemalja pauzirale su finansiranje, dovodeći u sumnju budućnost agencije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading