Nemačka
Foto: AP/Ebrahim Noroozi (STF)

Obećanja o isporuci oružja Ukrajini su ujedno i prilika da savezna nemačka vlada skrene pažnju sa spora oko krstarećih raketa "taurus", koje Ukrajina toliko želi. Nemačka planira da obezbedi Kijevu još 500 miliona evra vojne pomoći, uključujući i hitno potrebnu artiljerijsku municiju.

To je bio rezultat sastanka zapadnih saveznika Ukrajine u bazi američkih vazduhoplovnih snaga u Ramštajnu. Ono što Ukrajina još uvek ne dobija su "taurus" rakete s dometom od 500 kilometara, koje bi mogle da pogode i ciljeve u Moskvi.

Kancelar Olaf Šolc odbija tu isporuku. On smatra da postoji opasnost od toga da Nemačka bude uvučena u rat. Ali Šolc više ne može da izbegne raspravu o tome, čak ni unutar svoje vladajuće koalicije koju čine socijaldemokrate (SPD), Zeleni i liberali (FDP).

Šta znači "zamrznuti konflikt"

Rečenica koju je u prošlonedeljnoj parlamentarnoj debati izrekao lider poslaničke grupe SPD Rolf Micenih izazvala je negodovanje u zemlji i inostranstvu: "Zar nije vreme da razgovaramo ne samo o tome kako da vodimo rat već i o tome kako ga zamrznuti i kasnije završiti?“

Kritičari su "zamrzavanje" protumačili kao izdaju Ukrajine. Fridrih Merc, šef najveće opozicione stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU), rekao je:

- Rat u Ukrajini već je jednom zamrznut, 2014. godine, kroz dva sporazuma iz Minska. A, šta Putin misli o zamrzavanju, to možete videti svakog dana u vestima.

Kritike, međutim, dolaze i iz same koalicije.

U intervjuu za radio Dojčlandfunk, političarka FDP-a Mari-Agnes Štrak-Cimerman optužila je SPD za politiku "popuštanja", odnosno politiku smirivanja. Štrak-Cimermanova je već dva puta glasala protiv vlade na glasanju o "taurusu" u Bundestagu, iako je njena stranka deo vladajuće koalicije.

Politikolog Johanes Varvik s Univerziteta u Haleu brani ideju zamrzavanja: "Zamrzavanje sukoba ne znači njegovo rešavanje, već sprečavanje dalje eskalacije", rekao je Varvik za DV.

- Sukob koji je u postojećim uslovima nerešiv, nije opterećen težnjom za idealnim rešenjem, već se stavlja ’na led’ minimalnim kompromisom koji je prihvatljiv za obe strane. To naravno ne garantuje uspeh, ali je u poređenju s alternativama odgovorna strategija", smatra Varvik.

Pohvale s pogrešnih strana

Ono što je škakljivo za Šolca jeste to što pohvale stižu od ljudi s kojima on ne želi da ima političke veze. Na primer od Bjerna Hekea, iz desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD). Ili od Sare Vagenkneht, koja je nedavno osnovala partiju koja nosi njeno ime. Obe stranke najradije ne bi vojno podržavale Ukrajinu.

A, onda je i bivši nemački kancelar, socijaldemokrata Gerhard Šreder, pohvalio aktuelnog kancelara. Iako je Šreder kritikovao rusku invaziju na Ukrajinu, on je i dalje prijatelj s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Biti pohvaljen i prisvojen od Gerharda Šredera jasno pokazuje da je na pogrešnom putu - rekao je bavarski premijer i lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markus Zeder, misleći na Olafa Šolca.

Da li su Nemačkoj potrebne rakete "taurus"

U međuvremenu se nastavljaju spekulacije o razlozima Šolcovog odbijanja. Političar CDU Roderih Kizeveter za DV kaže da su navedeni razlozi, poput zaštite Nemačke od učešća u ratu – "lažni razlozi". On spekuliše da bi kancelar možda bio spreman da prihvati "diktirani lažni mir" Rusije za Ukrajinu. Kizeveter se, inače, već dugo zalaže za isporuku "taurusa" Kijevu.

Johanes Varvik, međutim, smatra da se rakete "taurus" precenjuju u kontekstu daljeg toka rata: "Solidarnost s Ukrajinom nije pitanje isporuke što veće količine teškog naoružanja, već pitanje stepena diplomatskih inicijativa da se taj rat okonča nekim nepopularnim, ali realističnim pristupima."

Navodne izjave generalnog inspektora Bundesvera Karstena Brojera na tajnom sastanku Odbora za odbranu Bundestaga dodatno su podstakle spekulacije. Najviši oficir Bundesvera navodno je govorio o nedostatku sposobnosti nemačkih oružanih snaga u slučaju isporuke "taurusa", prenosi portal "T-onlajn".

Većina Nemaca protiv isporuke "taurusa"

Iako Šolc oseća snažan otpor kako od svojih koalicionih partnera liberala i Zelenih, tako i od demohrišćanske opozicije, on može biti siguran u podršku većine nemačkog stanovništva kada je reč o "taurusu". Prema novom istraživanju agencije Forsa, 66 odsto ispitanika ne prihvata isporuku tih raketa.

Krajem februara 35 odsto je bilo za, ali, prema novom istraživanju, sada ih je samo 28 odsto. Samo među pristalicama Zelenih je većina za isporuku. Većina pristalica liberala (54 odsto), socijaldemokrata (70 odsto) i demohrišćana (60 odsto) je protiv toga.

I Olaf Šolc i šefovi stranaka koje zagovaraju isporuku "taurusa" pažljivo će pogledati te rezultate, posebno imajući u vidu predstojeće evropske izbore početkom juna. Kako završiti rat u Ukrajini – to će verovatno biti važna tema.

Kancelar se nedavno negativno izrazio o debati o "taurusu", koju očigledno više ne može da kontroliše: rekao je da je "sramotna". Ali, činjenica da kancelarova odluka o "taurusu" nije efikasna čak ni u njegovim redovima, pokazuje gubitak autoriteta.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading