UN REZOLUCIJA O PREKIDU VATRE U GAZI: Savet bezbednosti danas glasa o predlogu koji su podnele SAD
Foto: EPA/EPA-EFE/JUSTIN LANE

U američkom predlogu rezolucije se navodi da je "neposredan i trajni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi imperativ" kako bi se zaštitili civili i omogućila humanitarna pomoć koja će biti dostavljena za više od dva miliona izgladnelih Palestinaca, prenosi AP.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild izrazila je nadu da će 15-člani Savet bezbednosti danas odobriti novi nacrt rezolucije. Predlog sadrži imperativ trenutnog i trajnog prekida vatre, bez direktne veze sa oslobađanjem talaca koje je Hamas uzeo tokom napada na Izrael 7. oktobra, što je bila klauzula u prethodnom nacrtu, navodi AP.

Savet bezbednosti je već usvojio dve rezolucije o pogoršanju humanitarne situacije u Gazi, ali u njima se ne poziva na prekid vatre. Rusija i Kina su krajem oktobra 2023. godine stavile veto na rezoluciju koju su podnele SAD u kojoj se poziva na prekid borbi u cilju isporuke humanitarne pomoći, zaštite civila i zaustavljanja naoružavanja Hamasa.

SAD, najbliži saveznik Izraela, stavile su veto na tri dosadašnje rezolucije u kojima se zahteva prekid vatre. Nejt Evans, portparol američke misije u UN rekao je da je nova rezolucija "prilika da Savet bezbednosti bude jednoglasan".

U američkom nacrtu rezolucije prvi put se osuđuju "svi teroristički akti", uključujući napade predvođene Hamasom 7. oktobra prošle godine, uzimanje i ubijanje talaca, ubistva civila i seksualno nasilje, uključujući silovanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading