Ekonomija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Većina direktora nemačkih kompanija smatra da je Evropska unija izgubila atraktivnost kao mesto za poslovanje, pokazalo je najnovije istraživanje Privredne komore (DIHK). Oko 56 odsto od 3.000 anketiranih nemačkih firmi nagovestilo je da se konkurentnost EU kao poslovne lokacije pogoršala u poslednjih pet godina, dok samo 7 odsto ispitanika vidi poboljšanje, piše "Blumberg".

"Uprkos svojoj suštinski dobroj početnoj poziciji, Evropa je u opasnosti da izgubi tlo pod nogama u međunarodnoj konkurenciji. Ovaj trend se mora odmah zaustaviti", rekao je u sredu generalni direktor DIHK Martin Vansleben. 

U proizvodnim kompanijama vlada posebno negativno mišljenje: dve trećine kaže da su se uslovi poslovanja pogoršali poslednjih godina, navodeći rast troškova pre svega zbog visokih cena energije. Prekomerna birokratija i trgovinske barijere su dodatni faktori iza njihove nepovoljne presude.

"Moramo da vidimo koja birokratija se može ukloniti i postati brža u tome", rekla je u utorak Franziska Brantner, zamenica nemačkog ministra ekonomije na pitanje kako da učinimo Evropu konkurentnijom.

Govoreći na događaju u Berlinu koji je organizovala Federacija nemačke industrije BDI, ona je dodala da "imamo jedinstveno tržište koje još nije dovoljno dobro" i da "sledeća komisija mora da se pozabavi ovom integracijom".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading