"SAMO ŽELIMO DA ODEMO KUĆI" Američki vojnici očajni, smrtonosna operacija traje mesecima: Ovo je najteža misija od Drugog svetskog rata
Printscreen

Bi-Bi-Si je prvi britanski medij koji je posetio USS Dvajt D. Ajzenhauer otkako je započeo ovu misiju u novembru. "Ovo je smrtonosna stvar", kaže kapetan Dejv Vro, koji komanduje četiri razarača američke mornarice koji pružaju dodatnu zaštitu nosaču.

Stigla je ubrzo nakon što su jemenski Huti počeli da gađaju trgovačka plovila - kao odgovor na napad Izraela na Gazu.

Kapetan Vro navodi pretnje sa kojima su se suočili u poslednja četiri meseca: protivbrodske balističke rakete, krstareće rakete, bespilotne letelice, bespilotna površinska vozila, a sada i podvodna vozila bez posade, ili UUV, sve napunjene eksplozivom.

UUV su najnovija pretnja. On kaže da su avioni F-18 na nosaču nedavno uništili UUV pre nego što je mogao da bude lansiran.

Kapetan Vro kaže da Huti predstavljaju najveći izazov za američku mornaricu u novijoj istoriji.

"Ovo je najveća pretnja od Drugog svetskog rata", kaže on. To je bio poslednji put da su SAD operisale u oblasti u kojoj se na njih moglo pucati svaki dan. Tempo operacija na samom nosaču aviona je takođe neumoljiv - desetine letova se obavljaju 24 sata dnevno.

Posada na palubi usmerava F-18 svetlećim štapićima, koje koriste za manevrisanje mlaznjacima oko pilotske kabine noću.

Gore u tornju za kontrolu leta nosača, komandant Džordž Zintac, poznat kao Vazdušni šef, mora da koordiniše njihove pokrete - sa mlazom koji je lansiran ili sleteo za nešto više od jednog minuta. Bio je u američkoj mornarici više od 30 godina, ali kaže da je "ovo verovatno najveći broj letova na kojima je leteo u bilo kojoj misiji".

Na dnevnom svetlu se vidi šta su radili. Na svakoj strani pilotske kabine naslikali su siluete bombi koje su bacili, uništenih radarskih stanica i dronova koje su oborili iz vazduha. Već su ispalili više od 300 bombi i projektila. Red za redom municije je poređan u hangaru, spreman za punjenje.

Sa USS Ajzenhauer, ili Ajk kako ga posada zove, još uvek možete videti nekoliko velikih trgovačkih brodova - tankera i brodova za rasute terete kako plove u daljini. Ali ih je sve manje. Inače, Crveno more nosi oko 20 odsto svetske pomorske trgovine. To je ključna ruta za Evropu kroz Suecki kanal. Americi je to manje važno. Ali čak i uz prisustvo američke udarne grupe, Crveno more ostaje izuzetno opasno područje.

Dok su novinari bili na brodu, rečeno im je da su Huti ispalili još jednu balističku raketu, koja je putovala više od tri puta većom brzinom od zvuka. Posade američkih razarača imaju samo nekoliko minuta da ih prate i obore. Ovom prilikom je daleko van dometa i projektil pada u vodu.

Drugi su, međutim, uspešno pogađali trgovačke brodove. Već su pogodili nekoliko, potopili jednog - Rubimar - i ubili tri člana posade na brodu za rasute terete True Confidence.

Kontraadmiral Mark Miges, komandant udarne grupe nosača, vidi znake nastavka pomorske trgovine kao dokaz da je njihovo prisustvo imalo određeni uspeh.

On veruje da su udari predvođeni SAD, uz pomoć Britanije, već degradirali neke od vojnih sposobnosti Huta. Ali to ih svakako nije ni odvratilo ni zaustavilo.

Kontraadmiral Miges veruje da Huti ne deluju sami.

"Iran podržava Hute, ne samo oružjem i tehnologijom, već i pružanjem obaveštajne i ciljane podrške", kaže on.

Na pitanje "zašto SAD ne gađaju i Iran" odgovara: To je politička odluka, kaže on, "ali koreni ovoga počinju u Iranu".

U stvarnosti, američki predsednik Džo Bajden ne želi da podgreva širi bliskoistočni sukob, posebno u izbornoj godini. Admiral Miges kaže da će ostati "koliko god bude potrebno". Ali postoje ograničenja za održavanje ovog nivoa vojnog prisustva.

Za razliku od Huta, oni su daleko od kuće sa malo udobnosti. Svaki obrok na brodu bukvalno hrani pet hiljada. Samo račun za hranu prevoznika je dva miliona dolara.

Kapetan Kris Hil, Ajkov komandant, kaže da "ljudima treba odmor, moraju da idu kući".

Ali on kaže da još nemaju datum kada će se to dogoditi. Stoga je jedan od njegovih zadataka da održi moral i otpornost posade.

Čak ima psa na brodu da mu pomogne. Demo, kućni ljubimac obučen za život na nosaču, šeta palubama kako bi pomogao posadi da podigne raspoloženje.

Ali što se tiče glavne misije USS Dvajt D Ajzenhauer, još je prerano reći kakav će dugoročni efekat imati.

Kapetan Hil kaže: "Teško je definisati pobedu i poraz u ovoj vrsti sukoba. U idealnom slučaju, želimo da zaustavimo svaki napad Huta."

Na pitanje da li je to moguće, on odgovara da je "teško reći".

On sugeriše da će to takođe zahtevati šire napore vlade i međunarodne zajednice. Ukratko, za rešavanje ove krize biće potrebno više od moćne američke operativne grupe, piše Bi-Bi-Si.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading