Napad
Foto: ATA IMAGES/Foto: Shutterstock

Centralna komanda SAD (CENTCOM) saopštila je da je „uspešno angažovana i samoodbrana uništila sedam protivbrodskih projektila, tri bespilotne letelice (UAV) i tri skladišta oružja u oblastima Jemena koje kontrolišu Huti“.

- Ovo oružje je odlučno da predstavlja neposrednu pretnju za trgovačke brodove i brodove američke mornarice u regionu - navodi se u saopštenju CENTCOM-a.

Huti kažu da žele da zaustave izraelske napade na stanovništvo Pojasa Gaze, koji su došli kao odmazda protiv palestinske islamističke grupe Hamas nakon napada na Izrael 7. oktobra.

Islamistička milicija obećala je da će napasti brodove u Crvenom moru povezane sa Izraelom u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi.

- Ako Gaza ne dobije hranu i lekove koji su joj potrebni, svi brodovi u Crvenom moru koji putuju u izraelske luke, bez obzira na njihovu nacionalnost, biće na meti naših oružanih snaga - rekao je njihov portparol u decembru 2023.

Problemi sa brodovima u Crvenom moru

Međutim, pod vatrom su se našli i mnogi brodovi koji nemaju veze sa Izraelom.

Zbog stalnih napada Huta, velike brodarske kompanije sve više izbegavaju najkraći morski put između Azije i Evrope i umesto toga plove oko južnoafričkog Rta dobre nade.

Nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Države i Britaniju, pokrenulo je operacije zaštite brodova u regionu kao odgovor na napade Huti.

Evropska unija je takođe pokrenula vojnu operaciju za obezbeđenje trgovačkih brodova u Crvenom moru, jednom od najvažnijih pomorskih ruta za svetsku trgovinu.

U četvrtak, jemenski lider Huti Abdel-Malik al-Huti rekao je da će grupa proširiti svoje operacije kako bi sprečila da brodovi povezani sa Izraelom prođu kroz Indijski okean ka Rtu dobre nade. Sledećeg dana Huti su gađali tri izraelska i američka plovila u Indijskom okeanu.

Al Huti je prošle nedelje rekao da je njegova grupa gađala više od 73 plovila i ratna broda otkako su počeli napade u novembru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading