nebo
Foto: Alo/Društvene mreže

Nesvakidašnje "rupe u oblacima" zabeležio je Ivan Oškera u 9.32 sati.

U pitanju je prilično redak meteorološki fenomen koji se javlja unutar tipova oblaka kao što su altokumulus i cirokumulus. Ti oblaci se sastoje od kapljica vode koje su često na temperaturi ispod nule, ali su i dalje u tečnom stanju koje se naziva prehlađena voda.

Da bi se stvorila rupa u oblaku mora se pokrenuti proces koji se zove kristalizacija. To se može desiti spontano, međutim, češće se dešava kad postoji neki katalizator. Dok recimo avion prolazi kroz oblak njegovi motori ili sistem za odleđivanje mogu izbaciti čestice oko kojih mogu početi da se formiraju kristali leda.

Usled kristalizacije kapljice vode brzo počinju da se smrzavaju i pretvaraju u led. Кristali leda, koji su teži od kapljica vode, počinju da padaju vukući kapljice vode iz okolnog vazduha. S obzirom na to da kapljice vode isparavaju ili kristališu, pridružuju se kristalima leda koji padaju, stvarajući veći prostor unutar oblaka koji izgleda kao rupa.

Još jedan faktor koji doprinosi ovom fenomenu je Beržeronov proces koji opisuje kako kristali leda rastu na račun okolnih superohlađenih kapljica. Кako kristali leda rastu, dodatno doprinose efektu sušenja okolnog vazduha, povećavajući veličinu rupe.

Pošto su oblaci često horizontalno slojeviti, kristali leda koji padaju stvaraju vertikalni "kanal" ili stub unutar oblaka, koji izgleda kao rupa kad se gleda sa zemlje. Veličina rupa može biti impresivna i često dostiže nekoliko kilometara u prečniku.

Izuzetno su zanimljive naučnicima jer pružaju uvid u interakcije između agregatnog stanja vode u atmosferi i uticaja koji antropogeni faktori poput aviona mogu imati na mikrofiziku oblaka.

Komentari se samo ređaju i mnogi se šale da je posredi HARP ili NLO.

- Možda su došli po naše političare - navodi jedan korisnik.

- Dan nezavisnosti - nadovezao se drugi korsinik.

- Stigla radna snaga iz svemira - glasi jedan komentar.

Istramet

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Beba

18.03.2024 18:23

Vanzemaljci zainteresovani za Htvate da ih odvedu kao primer najnaprednijeg naroda na Planeti