Napad
Foto: AP/Evgeniy Maloletka (STF)

Zajedno s druge dve grupe, Legija je uspela zauzeti Kozinku u oblasti Belgorod, prisilivši lokalne ruske vlasti da pozovu civile na evakuaciju.

Upadi su u skladu sa onim što je Pjotr Zohovski, analitičar poljskog Centra za istočne studije, opisao prošle godine kao „subverzivne, psihološke operacije“ ruskih dobrovoljačkih snaga na ukrajinskoj strani, koje sprovode aktivnosti sa ukrajinske teritorije od početka pune invazije pre dve godine. Njihov cilj nije da zauzmu teritoriju, već da osramote i delegitimišu ruskog predsednika Vladimira Putina. Nije slučajno da su najnoviji upadi dostigli vrhunac oko 17. marta, kada su u Rusiji održani lažni izbori, piše Forbs.

- Čak i ako ove operacije imaju mali vojni značaj, one otkrivaju slabosti ruskih snaga zaduženih za zaštitu granice, kao i njihovu ograničenu sposobnost da brzo reaguju na takve incidente - prokomentarisao je analitičar.

Snage Kremlja raspoređene su duž fronta dugog stotinama kilometara i pokušavaju da održe u životu uglavnom neuspelu ofanzivu na jugu i istoku Ukrajine, što znači da vlasti u Moskvi do sada nisu bile voljne da menjaju formacije i prebacuju ih na Belgorod i Kursk da se sukobe sa proukrajinskim ruskim grupama.

Rusija koristi regrute da brani svoju granicu, navodi Institut za proučavanje rata u Vašingtonu. Oni ocenjuju da je to verovatno „zbog nespremnosti Rusije da prebaci snage sa drugih delova fronta u Ukrajini“.

Moskva navodno računa na šačicu nedovoljno obučenih lokalnih trupa da pruži dovoljno snažan otpor grupama dobrovoljaca. Ove grupe nisu naročito velike – svaka broji svega nekoliko stotina ljudi – i nedostaje im duboka logistička podrška, jer svoje aktivnosti sprovode odvojeno od ukrajinskih oružanih snaga. Umesto toga, oni odgovaraju, vrlo slabo, obaveštajnoj upravi u Kijevu.

Nejasno je da li će se takva opklada Kremlju isplatiti. Ukrajinski Centar za odbrambene strategije kaže da su lokalne ruske snage uspele da blokiraju dalji napredak proukrajinskih dobrovoljaca severno od Kozinke u nedelju. Međutim, u isto vreme, dobrovoljci su upali u Gorkovskij, zapadno od Kozinke.

Kijev, kao i Moskva, ne posvećuje previše resursa graničnim operacijama. Sve što ovi Rusi postižu, postižu samoinicijativno i uz minimalnu podršku vlasti.

Ipak, obaveštajna uprava je impresionirana dubinom i izdržljivošću najnovijih upada.

- Nema sumnje da su na putu. Pokušaćemo da im pomognemo koliko možemo - rekao je u subotu šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov.

Moguće je da Obaveštajna uprava pomaže u koordinaciji vazdušne podrške vojske za dobrovoljačke napade. U nedelju je ruska protivvazdušna odbrana, kako se izveštava, oborila jurišni helikopter ukrajinske vojske Hind u oblasti Suni, na ukrajinskoj strani granice u blizini Kozinke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading