Vulkan na Islandu
Foto: EPA/EPA-EFE/ANTON BRINK

 Vulkan na Islandu eruptirao je u subotu po četvrti put od decembra, izbacujući svetlonarandžastu lavu u vazduh, javlja Rojters.

Vlasti su nedeljama upozoravale da je erupcija neminovna na poluostrvu Rejkjanes, južno od islandske prestonice, sedma po redu u tom području od 2021. godine. Vulkan je poslednji put eruptirao početkom februara, prekidajući snabdevanje grejanjem za više od 20.000 ljudi dok su lavine uništile puteve i cevovode, dok je erupcija u januaru spalila nekoliko kuća u ribarskom gradu.

Nalazi se između evroazijske i severnoameričke tektonske ploče, među najvećim na planeti, Island je seizmičko i vulkansko žarište jer se ove dve ploče kreću u suprotnim pravcima. Vulkanološke erupcije na poluostrvu Rejkjanes nazivaju se pukotinske erupcije, koje obično ne izazivaju velike eksplozije ili značajno raspršivanje pepela u stratosferu.

Međutim, naučnici strahuju da bi mogle trajati decenijama, i islandske vlasti su počele da grade nasipe kako bi preusmerile tekuće lavine daleko od kuća i ključne infrastrukture.

Island ima više od 30 aktivnih vulkana, što ovo severnoevropsko ostrvo čini glavnom destinacijom za vulkanski turizam - specifičan segment koji privlači hiljade avanturista.

Godine 2010, oblaci pepela iz erupcija vulkana Ejafjatlajokul u južnom delu Islanda proširili su se preko velikih delova Evrope, prizemljujući oko 100.000 letova i prisiljavajući stotine Islanđana da evakuišu svoje domove.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading