vulkan
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Vlasti Islanda evakuisale su poznatu turističku atrakciju “Plava laguna” zbog obližnje seizmičke aktivnosti koja ukazuje na skoru vulkansku erupciju, javila je državna televizija RUV.

Nakon intenzivne seizmičke aktivnosti, magma je počela da teče u oblasti oko lagune, popularne geotermalne banje poznate po prelepoj plavoj toploj vodi.

„S obzirom na dubinu magme, koja je oko četiri kilometra, vulkan bi mogao da eruptira u roku od nekoliko sati“, rekao je vulkanolog Torvaldur Tordarson za RUV, a prenosi CNN.

Evakuisan je i obližnji grad

U toku je evakuacija i obližnjeg grada Grindavik, navodi RUV.

Policija je saopštila da evakuacija teče po planu i da je poslednjih dana u gradu bilo svega nekoliko ljudi. Plava laguna je saopštila da će kompleks biti zatvoren najmanje do naredne nedelje, kada će biti izvršena ponovna procena opasnosti.

U novembru je Plava laguna zatvorena na nedelju dana nakon što je zabeleženo 1.400 zemljotresa u 24 sata. Smešten na specifičnoj lokaciji između evroazijske i severnoameričke tektonske ploče, dve najveće na planeti, Island je seizmičko i vulkansko žarište aktivnosti jer se ispod njegove površine dve ploče kreću u suprotnim smerovima, prenosi Blic.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading