Vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Oružane snage UK ne dobijaju dovoljno finansijskih sredstava kako bi bile sposobne da odgovore na "pretnje" koje predstavljaju Moskva i Peking, rekao je Dirlav koji je vodio britansku vojnu obaveštajnu službu od 1999. do 2004. godine, u intervjuu za "Politiko".

Njegova izjava usledila je nakon prošlonedeljnog saopštenja o usvajanju budžeta Velike Britanije za sledeću finansijsku godinu, u kome se navodi da neće biti povećana izdvajanja  za odbranu, tačnije da će za ovaj segment ponovo biti izdvojeno dva odsto BDP.

- Ako biste zaustavili nekoga na ulici ovde u UK i pitali ih da li misle da je Britanija u ratu, gledali bi vas kao ludaka. Ali mi jesmo u ratu - uključeni smo u sivi rat protiv Rusije i ja pokušavam ljude da podsetim na to. Britanske vlasti će morati da donesu neke teške odluke i bojim se da je vreme odlučivanja već pred nama. Trebalo bi da trošimo 2,5 odsto BDP na odbranu - naglasio je Dirlav.

Bivši šef MI6 osvrnuo se i na brojne probleme sa kojima se suočava Kraljevska mornarica, od nedostatka mornara do kvarova i požara na vodećim brodovima, tj. dva nosača aviona:

- Pod hitno moramo izgraditi više brodova. Treba nam veća mornarica i potrebno nam je više čizama na tlu (ljudstva) - poručio je on.

Povodom Specijalne vojne operacije, Dirlav je izjavio da je ovaj sukob pokazao značaj žive sile na savremenom bojnom polju i istakao da je broj ljudi u kopnenim snagama britanske vojske smanjen za 26.000 od 2006. godine, te danas raspolažu sa svega 74.000 aktivnih pripadnika.

Penzionisani šef britanske službe samo je potvrdio tvrdnje pojedinih ruskih zvaničnika o tome da je Ujedinjeno Kraljevstvo "direktno umešano" u sukob Rusije i Ukrajine, te da pored isporuke naoružanja, ova država ima svoje operativce na terenu koji pomažu ukrajinskim kolegama u upravljanju određenim sistemima i organizovanju napada na pomorske i kopnene ciljeve na ruskoj teritoriji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading