EVROPA NAŠLA PARE ZA ORUŽJE Zamrznuta ruska imovina se "otapa"
Foto: EPA/EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Pristalice Ukrajine će iskoristiti neočekivani profit od zamrznute ruske imovine za finansiranje kupovine oružja za Kijev, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc posle sastanka sa francuskim i poljskim kolegama čiji je cilj bio da pokaže jedinstvo posle nedelje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu, Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i poljski premijer Donald Tusk ponovo su potvrdili svoju podršku Ukrajini, čije se trupe kojima nedostaje municija suočavaju se sa najtežim bitkama od prvih dana ruske invazije pre dve godine.

Evropska podrška postaje sve važnija jer američki predsednik Džozef Bajden nije mogao da dobije veliki paket pomoći Ukrajini preko Kongresa, veliki deo njegove spoljnopolitičke energije je usmeren na rat u Gazi.

Šolc je rekao da su se lideri složili da je potrebno nabaviti više oružja za Ukrajinu na globalnom tržištu i da se poveća proizvodnja vojne opreme, uključujući saradnju sa partnerima u Ukrajini.

"Iskoristićemo neočekivani prihod od ruske imovine zamrznute u Evropi da finansijski podržimo kupovinu oružja za Ukrajinu", rekao je Šolc dok je naveo napore Evropske unije da poveća podršku Ukrajini.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je prošlog meseca da EU razmotri korišćenje tog profita za "zajedničku kupovinu vojne opreme za Ukrajinu".

(B92)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading