bela kuća
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Od svog pojavljivanja, TikTok je izazvao opštu paniku kod svojih zapadnih konkurenata. Kao odgovor na sve veću popularnost TikTok sadržaja, američke društvene mere, Jutjub i Instagram odmah su uvele kopije kratkog video sadržaja, šortije (jutjub) i rilove (instagram).

I pored pokušaja da imitiraju kinesku društvenu mrežu, popularnost TikToka je nastavila da raste. Do te mere da se u utakmicu uključila i američka vlada.

Ako ne možeš da ih pobediš - zabrani ih

Zakon je usvojen zbog "zabrinutosti da trenutna vlasnička struktura kompanije predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost". Zakon je usvojen sa 352 glasova "za" i 65 "protiv", a propis sada treba da se nađe i pred Senatom, za koji je nejasno da li će ga usvojiti ili ne. 

Advokat Mirko Mrkić, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije, podseća da ovo nije prvi "rat" između TikToka i američkih društvenih platforma.

Sjedinjene Američke Države su, naime, vrlo brzo nakon što se pojavio TikTok odlučile da u sistem platforme Jutjub uvedu takozvani Jutjub šorts - snimke u trajanju do 60 sekundi.

"To je bio njihov odgovor na TikTok, kako bi postali konkurentni. Princip je isti, pokretom prsta sklanjate jedan video-klip, prelazite na drugi, i tako u nedogled...", objašnjava Mrkić za RT Balkan.

Međutim, kako navodi, tehnološka stvarnost je takva da je Jutjub sada najsporija platforma među onima koje se prevashodno koriste u svrhe reklamiranja. 

TikTok je mnogo efikasniji, prvenstveno zbog posebno razvijenog i preciznog algoritma.

"TikTok korisniku dopušta različite vremenske opsege u kojima će se prikazati neki sadržaj, koji je, ipak, dovoljno kratak da drži maksimalnu pažnju. Taj format je sada najpopularniji, posebno među muzičarima i pevačima, koji ovu platformu koriste za reklamiranje", dodaje sagovornik.

On napominje da TikTok ima mnogo brži i prezicniji algoritam u odnosu na američkog konkurenta, te da korisnik može da primeti koliko "peca", pa čak i pikosekund zadržavanja na nekoj temi pokreće lavinu. Tako, ukoliko korisnik pokaže interesovanje za neku oblast, algoritam ga u daljem korišćenju upućuje na sličan sadržaj. Ukoliko, sa druge strane, korisnik "brže bolje" odluči da tu temu zaobiđe, algoritam to takođe prepozna i tu temu potpuno zapostavi.

On dodaje da "Amerikanci misle da se radi o potencijalno bezbednosnom riziku, s obzirom da tako vešt algoritam, to jest veštačka inteligencija, prepoznaje interesovanja, delotvorno servira sadržaj, a možda čak može i da usmeri pažnju ka nekom zaključku".

"Plaše se da se ne prošvercuju razne političke poruke pod okriljem razonode - jer je razonoda jedan od najdelotvornijih vektora. Strahuju i od toga da se njihovom življu, koje koristi TikTok, ne nametnu neamerički politički zaključci i tendencije. Da li je to osnovano ili nije, ne znam, i svako ko kaže da zna, osim ako nije ili u Dubokoj državi ili na čelu Amerike ili Kine, vas laže", dodaje Mrkić.

On ističe da je Kina, iako ovaj zakon još nije stupio na snagu, vrlo opreko reagovala i poručila da će njihov odgovor, ukoliko se SAD usude da ukinu TikTok, biti momentalan.

"Samo oni znaju šta pod time podrazumevaju. Nijedna država neće dozvoliti da način na koji se brani bude očigledan. Međutim, ovaj odgovor je dovoljno jak da Amerika ni sada nije sto odsto sigurna da li će da ratifikuje ovaj zakon. Oni su uslovili Kinu da proda TikTok, naravno nekoj firmi koja je pozicionirana uz američki politički pravac", zaključuje Mrkić.

SAD najavile nove mere

Američki sekretar za trgovinu Đina Rejmondo izjavila je pre nekoliko dana da bi SAD mogle dodatno da pooštre kontrolu pristupa Kine sofisticiranim tehnologijama u vezi sa proizvodnjom poluprovodnika.

Ona je ukazala na to da bi Vašington mogao da pojača kampanju prema Pekingu, kako bi ga sprečio da se nadmeće sa američkim vojnim kapacitetima, preneo je "Blumberg".

"Ne možemo da dozvolimo Kini pristup našoj najsofisticiranijoj tehnologiji kako bi razvijala vojni sektor i učinićemo sve što je potrebno da zaštitimo svoje ljude, u šta spada i pooštrovanje kontrola", kazala je Rejmondova.

"Blumberg" navodi da administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena razmišlja o novim sankcijama za nekoliko kineskih tehnoloških kompanija, uključujući i proizvođača memorijskih čipova "Čangksin memori tehnolodžis".

"SAD stalno procenjuju da li čine dovoljno kako Kina ne bi koristila američke tehnologije čipova i veštačke inteligencije za potrebe svoje vojske", dodala je Rejmondo.

Agencija napominje da je Vašington već duže vreme usredsređen na kinesku industriju čipova, tako što nameće sveobuhvatnije kontrole izvoza naprednih mašina za proizvodnju poluprovodnika i sofisticiranih čipova, poput onih koji se koriste za razvoj veštačke inteligencije (AI).

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading