zemljotres
Foto: Alo/Foto: EMSC

Rano jutros, Crna Gora je bila epicentar zemljotresa magnitude 5,4 stepeni Rihterove skale, čiji se efekti osetili i u ostalim zemljama nekadašnje SFRJ.

Tim povodom, profesor geografije iz Sarajeva, Vedran Zubić, izneo je svoje mišljenje na Fejsbuku.

Jak zemljotres  se dogodio jutros oko četiri sata blizu granične zone BiH i Crne Gore, podsetio je Zubić.

- Najviša planina BiH, Maglić, nalazi se upravo na granici država. Treba napomenuti da je najviša tačka Maglića sa crnogorske strane (Veliki Vitao 2.397 metara). Upravo u toj zoni je registrovan potres - kaže Zubić.

Govoreći o karakteristikama zemljotresa, Zubić je istakao da se prema dostupnim informacijama radi o površinskom potresu čiji se epicentar nalazi 20 kilometara severozapadno od Plužina, u oblasti koja pripada zoni subdukcije spoljnih Dinarida, kod Maglića.

- Generalni uzročnik svih potresa je aktivnost Jadranske mikroploče koja se podvlači pod ovaj deo Evrope. Ona je kriva za subdukciju, rast planina, ali i trusne aktivnosti. Vanjski Dinaridi, a to je regija koja ide u BiH južno od crte Grmeč – Zelengora i nastavlja dalje na istok, je zona navlake planinskih masiva. Između Golije i Durmitora je smještena dolina Pive koja skupa sa Tarom pravi Drinu. Upravo tu su u rasednoj zoni smeštene Plužine, mesto epicentra jutrošnjeg potresa. Ovo mesto je veoma seizmički aktivno pa je 2013. godine ovde zabeležen potres od 4,2 stepena - objašnjava Zubić.

Dodaje, zemljotres ove jačine oseća se jako, ali ne tako jak u razmerama “svetskih jačina”.

- Bar, grad u Crnoj Gori je pre pola stoleća doživeo seizmičku katastrofu. I Crna Gora je tektonski aktivna i političke granice nemaju veze sa zemljotresima. Ovo je regija dodira dve geološke i tektonske mase. Osim spomenutih vanjskih Dinarida mezozojske starosti severnije je regija pračanskog paleozoika. Taj dodir različitiih petroloških segmenata izaziva večnu mogućnost seizmičke aktivnosti - navodi Zubić.

Zubić objašnjava da se zemljotres dogodio u regionu karakterističnom po kraškom i poroznom terenu. On naglašava da ovakvi potresi mogu uzrokovati nestabilnost površinskog sloja krečnjaka, što dovodi do opasnosti od odrona i drugih oblika padinsko-gravitacijskih pokreta. Ovi fenomeni, prema njegovim rečima, mogu prouzrokovati veću štetu od samog zemljotresa.

- Ono što se svi nadamo je da nema žrtava što je najvažnije u ovom trenutku. Valjda će tako i ostati. Reverzibilni trusovi se mogu javiti, a svakako ovih desetak sekundi nije bilo prijatno - zaključuje Zubić.

(Bosnainfo)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading