Bajden I Orban
Foto: EPA/Alo ilustracija/ EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/Shutterstock

Mađarska je pozvala američkog ambasadora na razgovor zbog komentara američkog predsednika Džozefa Bajdena da mađarski premijer Viktor Orban "želi da uspostavi diktaturu".

Podsetimo, Orban je prošlog petka otputovao na Floridu na sastanak sa Donaldom Trampom tokom posete u kojoj se nije sastao ni sa kim iz Bajdenove administracije.

Tokom kampanje u Filadelfiji, Bajden se osvrnuo na susret svog rivala sa mađarskim političarem: „Znate sa kim se danas sastaje u Mar-a-Lagu? Orban iz Mađarske, koji je otvoreno izjavio da misli da demokratija ne funkcioniše, on traži diktaturu“.

Bajdenovi komentari naišli su na oštru reakciju mađarskih zvaničnika.

Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova, odbacio je izjavu američkog predsednika kao „laž”.

Na konferenciji za novinare u utorak, on je rekao da je američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman pozvan i da se ranije tokom dana sastao sa visokim mađarskim zvaničnikom.

- Tražili smo od ambasadora da nam pokaže citat, sa lokacijom i vremenom - rekao je Sijarto, negirajući da je Orban ikada rekao ono što je Bajden naveo.

- Ovo je veoma ozbiljna uvreda - navodi mađarsko MIP.

Nismo dužni da prihvatimo takve laži ni od koga, čak i ako je ta osoba predsednik SAD“, naglasio je Sijarto, prenosi Advance.hr.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading