Viktor Orban i Donald Tramp
Foto: EPA/EPA-EFE/Zoltan Fischer

Ali, recimo za početak da su se Tramp i Orban pre nekoliko dana sreli u Trampovoj vili na Floridi. Nakon susreta, obojica su iznela pregršt komplimenata o onom drugom. Uz centralne teme, a to su svakako rat u Ukrajini i izbori koji predstoje u SAD (predsednički), odnosno EU (za Evropski parlament), nema sumnje da su se pominjale i druge goruće stvari, pa i situacija u našem regionu, s obzirom na to da je Orban i te kako zainteresovan za sve što se ovde dešava, a Tramp je inicirao Vašingtonski sporazum Beograda i Prištine.

Bilo kako bilo, prema pisanju medija, Viktor Orban imaće od novembra, ako Tramp pobedi, jak vetar u leđa od američkog predsednika. U nekim medijskim nagađanjima (koja su, ipak, mnogo više od toga), pominje se oživljavanje stare Orbanove ideje o mnogo tešnjem povezivanju zemalja ovog dela Evrope. Ta osovina bi išla linijom Prag (Češka) - Beč (Austrija) - Bratislava (Slovačka) - Budimpešta (Mađarska) - Beograd (Srbija), pa dalje preko Skoplja (Severna Makedonija), sve do Atine (Grčka).

Osnov ovog savezništva ne bi bila politika, već ekonomija, a to je ono što Tramp najviše voli i na čemu najviše insistira.

Tramp i Orban razgovarali su o ovome još 2020, kada je američki predsednik primio Viktora Orbana u Beloj kući da bi mu pomogao da pobedi na parlamentarnim izborima u Mađarskoj nekoliko dana kasnije. Orban je bio jedini evropski političar kojeg je američki predsednik tako eksplicitno podržao. 

Po analizama pojedinih zapadnih instituta i medija koji se bave ovom temom, ali i prema informacijama iz diplomatskih krugova, upravo iz ovog ugla treba posmatrati stalne izjave mađarskog premijera Viktora Orbana na temu ubrzavanja evrointegracija Srbije. Tramp, dakle, računa na tradicionalne američke saveznike u Evropi, ali i na države poput Srbije, kojima bi svakako odgovaralo da se nađu u ovom taboru. 

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading