ilon mask
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Krivični sud u Gentu osudio je Driesa Van Langenhovea, osnivača flamanskog nacionalističkog pokreta "Šild i prijatelji" (Schild & Vrienden) na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 16.000 evra zbog "uživanja u nacističkim idejama". Van Langenhove takođe je dobio 10-mesečnu uslovnu kaznu zatvora zbog kršenja lokalnog zakona o oružju.

Slučaj je zasnovan na rasističkim, antisemitskim i mizogenim memovima koji su članovi grupe delili u privatnim porukama do kojih je kasnije došao flamanski emiter VRT.

Vlasnik "Iksa" Mask prvo je retvitovao objavu na društvenim mrežama holandske ekstremno desničarske aktivistkinje Eve Vlardingerbrok, koja je osudu Van Langenhovea osudila kao "potpunu tiraniju" i dodao: "vau" u postu za svojih 176,4 miliona pratilaca.

Van Langenhove, koji je bio član belgijskog saveznog parlamenta od 2019. do 2023. kao nezavisni član krajnje desničarske političke grupe "Flams Belang", objavio je deo memova koje su razmenjivali članovi njegovog pokreta u pokušaju da prikupi sredstva za plaćanje novčane kazne.

- Neko drugi je poslao ovaj mem u grupnom četu, a vi ste osuđeni na zatvorsku kaznu? - naveo je on odgovarajući na njegov post.

- Da - odgovorio je Van Langenhove.

Belgijski državni sekretar za ekonomski oporavak i strateške investicije Tomas Dermin požurio je da odgovori Masku:

- U Belgiji rasizam nije mišljenje. To je zločin - zaključio je on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading