Peter Sijarto
Foto: Alo/EPA

Sijarto je u intervjuu za američki portal Breitbart News ocenio da je svetu potrebno da Tramp pobedi na predstojećim predsedničkim izborima u SAD jer, kako je naveo, "samo snažan američki lider može da ponudi stabilnost i bezbednost međunarodnog poretka.

Sijarto tvrdi da se rat u Ukrajini ne može rešiti na bojnom polju i da Tramp može da posreduje da se sklopi mir između Moskve i Kijeva. On je takođe kritikovao američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog, kako je rekao, "nemoći" koju pokazuje na globalnoj političkoj sceni.

Sijarto, koji je bio u delegaciji sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom prilikom sastanka sa Trampom na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi u petak, ukazao je da je opštepoznato da Ukrajina neće pobediti Rusiju, kao i Rusija ne može da pobedi ceo Zapad i da to znači da će nesumnjivo biti pregovora o okončanju rata u Ukrajini.

"Bez Trampa kao predsednika, ovaj rat će se nastaviti još dugo, što će rezultirati još većim brojem žrtava i velikim razaranjima", naveo je Sijarto.

Prema njegovim rečima, Mađarska se zalaže za mir, dok je, kako je naveo, većina zemalja u Evropi za rat. Kada je reč o sukobu u Pojasu Gaze, Sijarto je rekao da se ne sme zaboraviti kako je taj sukob počeo, odnosno da je Hamas prvi napao jug Izraela kada je poginulo više oko 1.200 ljudi i kada je ta palestinska militantna grupa uzela oko 240 talaca.

Sijarto smatra da je vojna operacija Izraela protiv Hamasa od najveće važnosti za svetske interese kako bi se osigurala bezbednost i sprečili slični napadi širom sveta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading