Vladimir Putin
Foto: Tanjug/Tanjug/AP/Printscreen

Njujork tajms je objavio da je Bajden upravo iz tog razloga održao govor „Armagedon” u Njujorku 6. oktobra 2022. godine.

Tada je američki predsednik rekao da se „SAD nisu suočile sa mogućnošću Armagedona od Kenedija i Kubanske raketne krize“.

- Putin se ne šali kada govori o upotrebi nuklearnog, biološkog ili hemijskog oružja - rekao je Bajden.

On je tom prilikom upozorio da je ruski predsednik Vladimir Putin ozbiljan kada pominje nuklearni napad.

- Putin se ne šali kada govori o potencijalnoj upotrebi taktičkog nuklearnog, biološkog ili hemijskog oružja jer je njegova vojska, verovatno, znatno podbacila - naveo je Bajden.

CIA je navela da su Rusi razgovarali o mogućnosti upotrebe taktičkog nuklearnog oružja manjeg dometa

U februaru 2022. nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, američki obaveštajni zvaničnici su prvobitno rekli da nema dokaza da Rusija planira da upotrebi oružje za masovno uništenje.

Ali kada je Ukrajina izvela kontranapad i počela da potiskuje rusko napredovanje, CIA je upozorila da je presrela sve razgovore ruskih snaga o mogućnosti upotrebe taktičkog nuklearnog oružja manjeg dometa.

Mark Mili, bivši predsednik Združenog generalštaba, nazvao je situaciju "nuklearnim paradoksom" za SAD.

- Što su Ukrajinci uspešniji protiv Rusa, veća je verovatnoća da će Putin zapretiti da će upotrebiti nuklearnu bombu ili je zaista upotrebiti - prokomentarisao je Mili.

Njujork Tajms je naveo da Američki obaveštajni zvaničnici više ne veruju da postoji neposredna pretnja nuklearnim napadom

Novinar Si-En-Ena Džim Sjut dobio je informaciju od visokih zvaničnika Bajdenove administracije da se tim američkog predsednika rigorozno priprema za mogući ruski nuklearni napad na Ukrajinu. Visoki zvaničnik je navodno rekao da se Savet za nacionalnu bezbednost sastao da razgovara o tome kako će SAD odgovoriti na ruski nuklearni napad i kako da ga odvrate ili spreče.

Njujork tajms je poručio da, sada kada se čini da Rusija ima prednost na linijama fronta, američke obaveštajne agencije više ne veruju da postoji neposredna opasnost od nuklearnog napada

Međutim, ruski predsednik nije isključio mogućnost upotrebe nuklearnog oružja. 

- Zapadne zemlje moraju da shvate da i mi imamo oružje koje može da pogodi ciljeve na njihovoj teritoriji. To preti da izazove sukob nuklearnim oružjem i preti da uništi civilizaciju. Zar Zapad to ne razume? - zaključio je Putin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading