Lansiranje satelita
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/Tviter

List navodi da to što IAEA ne može da nadgleda iranski nuklearni program već pet godina i sukob u Gazi idu na ruku iranskim političarima koji podržavaju razvoj nuklearnog oružja.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi ponovio je poslednjih dana da njegova zemlja za sada sprovodi civilni nuklearni program, ali su SAD i evropski partneri na prošlonedeljnom sastanku upravnog odbora IAEA izneli ozbiljna upozorenja o pretnji koju predstavlja nedostatak saradnje Irana sa međunarodnom zajednicom povodom njegovog nuklearnog programa.

Zapadne zemlje na tom sastanku nisu usvojile nove rezolucije kojima bi osudile Teheran, uglavnom zbog nastojanja da se izbegne potencijalna eskalacija dok Zapad pokušava da obuzda posledice tekućeg rata u Pojasu Gaze.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi čak je priznao da je ta agencija izgubila "kontinuitet saznanja" o iranskom obogaćivanju uranijuma.

Ruski izaslanik pri IAEA Mihail Uljanov takođe je upozorio da je situacija "puna opasnosti i da postoji rizik da izmakne kontroli", iako je za to najviše okrivio SAD koje su napustile nuklearni sporazum sklopljen sa Iranom 2015. godine.

Upozorenja su usledila nakon što su iranski političari, koji su se protivili sporazumu iz 2015. godine koji ograničava iranski nuklearni program, postigli uspeh na parlamentarnim izborima prošlog vikenda.

Iran obogaćuje uranijum na visokom nivou od 60 odsto, a 90 odsto se smatra nuklearnim oružjem, ukazuje Gardijan i navodi da su poslednjih meseci visoke iranske ličnosti dovele u pitanje posvećenost Teherana isključivo civilnom nuklearnom programu.

Važenje nuklearnog sporazuma iz 2015. ističe u oktobru sledeće godine, kada je moguće da na mestu predsednika SAD bude Donald Tramp, što bi moglo da dovede do toga da se nuklearno pitanje ukloni sa dnevnog reda Saveta bezbednosti UN, ocenjuje Gardijan.

List ukazuje da je komandant američke Centralne komande general Majkl Kurila u četvrtak upozorio komitet američkih oružanih snaga da će Iran, ako postane nuklearna sila, "zauvek promeniti Bliski istok".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading