Džo Bajden
Foto: AP/Manuel Balce Ceneta (STF)

Bajden je, u intervjuu za američki TV kanal MSNBC, na pitanje da li bi izraelska invazija na Rafu bila crvena linija u njegovim odnosima sa Netanjahuom, odgovorio: "To jeste crvena linija, ali nikada neću napustiti Izrael. Odbrana Izraela je i dalje kritična. Dakle, nema crvene linije kojom bi im uskratio naoružanje ili Gvozdenu kupolu koja ih štiti", prenosi Rojters.

Dodao je da Izraelci ne mogu lišiti života još 30.000 Palestinaca zbog sukoba sa Hamasom i potvrdio da su i on lično i njegovi saradnici odlučno pozvali Netanjahua da ne pokreće veliku ofanzivu na Rafu dok se ne izradi plan za masovnu evakuaciju civila iz tog grada, poslednje oblasti u Pojasu Gaze na koju još nije izvršena kopnena invazija.

Više od polovine stanovništva Gaze, oko 2,3 miliona ljudi, nalazi se u skloništima na širem području grada Rafa.

Bajden je ocenio da izraelski premijer Benjamin Netanjahu "više šteti nego što pomaže Izraelu" zbog svog pristupa ratu protiv Hamasa u Gazi.

Američki predsednik je podržao pravo Izraela da goni Hamas nakon napada 7. oktobra, ali je za Netanjahua rekao da "mora da obrati više pažnje na nevine živote koji su izgubljeni kao posledica preduzetih ratnih aktivnosti".

Agencija AP navodi da je američki predsednik rekao da je spreman da svoje stavove iznese direktno pred izraelski Kneset, ali je odbio da precizira kako i da li bi se takvo putovanje u Izrael moglo ostvariti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading