kamera
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dokazne fotografije sa automatskih kamera za brzinu na kojima se vide i lica, ostaju nadležnima, a koristiće će se samo ako vozač uloži formalni prigovor na kaznu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Napominje se da se nova mera odnosi i na strane turiste koji su uhvaćeni u prebrzoj vožnji, prenosi ''Korijere dela sera''.

Uredbu je odobrilo nadležno telo za zaštitu podataka zbog velikog broja izveštaja o raskidanju veza, brakova ili poslovnih dogovora nakon što je u poslednjih godina zabeležen veliki broj slučajeva da su vozači dovedeni u neprijatne situacije zato što se na snimcima vide ljudi koji možda ne bi trebalo da budu u vozilu sa njima.

U uredbi se navodi da kamere za kontrolu brzine moraju biti postavljene da bi se garantovala bezbednost i cirkulacija saobraćaja, a ne da bi se skupljao novac za opštinska veća.

Italija ima oko 11.000 kamera za kontrolu brzine - više nego bilo koja druga država članica EU.

Zamenik premijera i ministar saobraćaja Mateo Salvini je u više navrata kritikovao upotrebu automatskih kamera u procesuiranju saobraćajnih prekršaja, tvrdeći da ih opštinska veća koriste da bi ostvarili prihod.
"Moramo spasiti živote prevencijom i kontrolom, ali i spasiti novčanike građana oslobađajući ih od anarhije kamera za kontrolu brzine", poručio je Salvini.

On je istakao da kamere za brzinu treba da ostanu samo u oblastima visokog rizika, odnosno u blizini škola i bolnica, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading