mapa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo je rekao ruski poslanik Zatulin.

Britanci, snabdevajući Kijev sredstvima za napad na Krim, Krimski most i pomorske objekte, zaboravljaju da samo ostrvo Velika Britanija nije nepotopivo, izjavio je za RIA Novosti prvi zamenik predsednika Komiteta Državne dume za poslove ZND Konstantin Zatulin.

Zelenski je u četvrtak, u pozadini vesti o imenovanju Zalužnog za ambasadora u Londonu , razgovarao o jačanju protivvazdušne odbrane i „sposobnostima dugog dometa“ Oružanih snaga Ukrajine sa britanskim ministrom odbrane Grantom Šapsom u Kijevu . Ranije je bivši britanski premijer Boris Džonson rekao da je Kijev sposoban da zauzme Krim i da za to postoje mogućnosti.

„Boris Džonson je kreativna ličnost, ne uzbuđuje ga samo duh Čerčila, o kome je napisao knjigu, ne samo starog Rima, o čemu je napisao i knjigu, već i sećanja na Krimski rat, koji uzbuđuju svakog engleskog šoviniste. Otuda neiskorenjiva privlačnost Džonsona i engleske flote i admirala engleske flote svemu što je povezano sa Krimom, Sevastopoljem i Crnim morem “, rekao je Zatulin.

Britanske vojne zalihe Kijevu i izjave o zauzimanju poluostrva imaju ne samo politički, već i istorijski kontekst, primetio je poslanik.

"Danas mnogo više uzimaju k srcu sve što je vezano za Crno more, Odesu i ovu akvatoriju, jer su, za razliku od Sjedinjenih Država , ostrvska država zaista želi da vlada morima. Tu je njihov poseban interes za Krim. Svi njihovi nosači aviona su, najblaže rečeno, potopivi. Uključujući i ostrvo Veliku Britaniju", dodao je on.

Britanska vlada pokušava da ubedi Nemačku da Ukrajini isporuči krstareće rakete Taurus dugog dometa koje mogu da pogode rusku teritoriju , preneo je Blumberg, pozivajući se na izvore. Ranije je šef nemačke vlade Olaf Šolc rekao da Nemačka neće Kijevu isporučivati rakete dugog dometa Taurus, jer bi za njihovo lansiranje bila potrebna pomoć nemačke vojske na terenu, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Miki

08.03.2024 19:22

To celi svet zna ,samo ne i Britanci. Trebalo je ranije da budu obavesteni.

РФ

08.03.2024 20:11

@Miki - Нико им не може помоћи, они и даље мисле да су важни.