Optužen vojnik
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema optužbama, plaćeno mu je 42.000 dolara u zamenu za desetine osetljivih bezbednosnih zapisa. Zvaničnici kažu da je kriminal počeo u junu 2022. i da se nastavio do njegovog hapšenja.

Narednik Šulc je optužen za zaveru radi dobijanja i obelodanjivanja informacija o nacionalnoj odbrani, izvoz tehničkih podataka u vezi sa odbrambenim artiklima bez dozvole, zaveru za izvoz vojnih artikala bez dozvole i podmićivanje javnog službenika.

- Ponašanje današnjeg okrivljenog predstavlja ozbiljno kršenje zakletve da će braniti našu zemlju. Umesto da čuva informacije o nacionalnoj odbrani, optuženi je u dosluhu sa stranim državljaninom da ih proda, potencijalno ugrožavajući našu nacionalnu bezbednost - rekla je Larisa Knap iz FBI za nacionalna bezbednost.

Poverljivi dokumenti dostavljeni kući optuženog za koga se veruje da živi u Hong Kongu, rekli su zvaničnici.

Neke od informacija koje je navodno dao odnose se na hipersoničnu opremu, studije o budućem razvoju američkih snaga i dokument o vojnoj spremnosti Kine.

U dokumentima ministarstva pravde za isplatu, nenavedeno se kineska vlada kao upotpunjena u šemu niti se identifikuje kontakt koji mu je platio.

U optužnici navode da je dobio instrukcije da svojoj kontakt osobi prenese "originalne i ekskluzivne dokumente".

U obaveštajni podaci koji su uključivali informacije vezane za ruski rat u Ukrajini i „operabilnost svetlinih američkih vojnih sistema i njihovih sposobnosti“. To je takođe uključivalo američke planove u vezi sa Tajvanom u slučaju da bude napadnut.

Među porukama narednika Šulca je i ona u kojoj kaže da je „poželio da može biti Džejson Born“, navode se u opužnici, u vezi s izmišlenim spriojskim likom.

Ranije ove nedelje, istražitelji su uhapsili penzionisanog pukovnika američke vojske u Nebraski koji je optužen da je nekome slao poverljive informacije preko sajta za upoznavanje.

Hapšenje penzionisanog pukovnika bilo je samo nekoliko dana nakon što je američki avijatičar iz vazduhoplovstva Masačusetsa podigao optužnicu od šest tačaka za nezakonito zadržavanje i prenošenje informacija nacionalnoj odbrani.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading