Nigerija
Foto: Alo/Tanjug

Učenici su oteti dok su bili ispred škole, a deca su stara od osam do 15 godina, prenosi BBC.

Guverner države Kaduna, Uba Sani, izjavio je da je 187 učenika oteto iz srednje, a 125 iz osnovne škole, ali da je 25 njih vraćeno. Jedan od svedoka rekao je da su naoružani napadači upucali jednog učenika i da mu je ukazana medicinska pomoć u bolnici.

Nastavnik koji je uspeo da pobegne ispričao je da su lokalni stanovnici pokušali da spasu decu, ali da nisu uspeli u tome i da su napadači ubili jednu osobu. Oružane snage su pokrenule operaciju da pronađu otete učenike. Otmica se dogodila nekoliko dana nakon što je islamistička grupa Boko Haram u severoistočnoj Nigeriji kidnapovala desetine žena i dece dok su skupljali drva za ogrev.

Stotine ljudi je kidnapovano poslednjih godina u Nigeriji, posebno na severozapadu zemlje, a grupe koje vrše otmice na severozapadu odvojene su od militantne islamističke grupe Boko Haram na severoistoku Nigerije, iako je bilo informacija da su povremeno možda radile zajedno, navodi BBC.

U Nigeriji je, u pokušaju da otmice budu sprečene, 2022. usvojen zakon prema kojem je plaćanje otkupa zločin i za to je predviđena zatvorska kazna od najmanje 15 godina, ali do sada niko nije uhapšen po tom osnovu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading