Huti
Foto: AP/Foto:AP

Američki zvaničnik rekao je "Bi-Bi-Siju" da pokušavaju da otkriju da li su podvodni kablovi sabotirani ili je to rezultat vučenja sidra po morskom dnu.

Pobuna Huta, kojom pružaju podršku pogođenom Pojasu Gaze, u Crvenom moru traje već nedeljama.

Čemu služe podmorski kablovi?

Podmorski kablovi su deo komunikacije, preko čega se obavlja prenos telekomunikacionih signala i poruka, koje prelaze delove okeana kroz ove kablove skoro brzinom svetlosti.

Šesnaest optičkih kablova, koji čine 17 odsto ukupnog međunarodnog internet saobraćaja podataka, prolaze duž morskog dna Crvenog mora.

Skoro svi podmorski kablovi u svetu su u vlasništvu privatnih kompanija — telekom operatera ili investitora, dok je samo oko 1 procenat u vlasništvu (delimično ili u celosti) vlade.

Šta se dešava ako se podmorski kablovi preseku?

Ukratko, globalna komunikacija je poremećena.

- Podmorska infrastruktura je sada... tako kritična komponenta globalne ekonomije da može imati nesrazmerno veliki uticaj - rekao je za "Al Džaziru" Nik Lokton, šef obaveštajnih podataka u "Geolektu".

Prema pisanju navedenog medija, Crveno more ima oko 17 odsto ukupnog međunarodnog internet saobraćaja podataka. Ako se svi tamošnji kablovi izvuku, to bi poremetilo komunikaciju Evrope sa Indijom i istočnom Azijom i pogodilo severnu i istočnu Afriku.

Koji kablovi su presečeni i kako?

Četiri od skoro 20 podmorskih kablova u Crvenom moru — Seacom, TGN-Gulf, Asia-Africa-Europe 1 i Europe India Gatevai — prekinuti su u utorak, prema "HGC Global Communications", koji radi na kablovima.

Zvaničnici još uvek pokušavaju da otkriju kako su posečeni. Teorije uključuju da je to moglo biti sidro koje je uhvatilo kablove ili namerni prekid.

- U prošlosti su oštećeni kablovi dovodili do prekida internet usluga, ali većina kompanija koje se oslanjaju na ove kablove ima alternativne puteve - kaže Lokston.

Jemenski pobunjenici Huti su izdali saopštenje u kojem negiraju odgovornost za presecanje kablova, nakon sumnje da su namerno izazvali prekid telekomunikacije.

Zašto su Huti na meti?

U februaru su Huti objavili mapu na svom Telegram kanalu na kojoj su prikazani kablovi koji prolaze duž dna Crvenog mora.

Telekomunikacione kompanije povezane sa međunarodno priznatom vladom Jemena, koje se protive Hutima, rekle su da strahuju da bi pobunjenici mogli da gađaju podmorske kablove.

- Sve više se vidi kao validna meta za aktere koji su uključeni u nasilni sukob. To je cilj visoke vrednosti na koji mogu da ciljaju po relativno niskoj ceni - prokomentarisao je Lokston tu ideju.

Huti su napali brodove povezane sa Izraelom u Crvenom moru u znak podrške narodu Palestine. Nedavno su sa dve rakete pogodili brod za rasuti teret pod zastavom Belizea, u vlasništvu UK, Rubimar. Brod je potonuo i iz njega je počela da curi nafta od napada, a sada postoje strahovi za 41.000 tona isparljivog đubriva koje je nosilo.

Komercijalni brodovi ponekad izgube svoja sidra, koja onda preseku kablove. Lokston je primetio da je 2023. godine ruski optički kabl prekinut ispod Baltičkog mora kada je kineski kontejnerski brod vukao svoje sidro preko morskog dna.

Neki stručnjaci veruju da bi Hutima bila potrebna pomoć saveznika da oštete kablove, dok drugi kažu da bi mogli sami da izazovu štetu.

- Mislim da su, sa proliferacijom tehnologije, operacije koje su ranije izgledale nemoguće za relativno nesofisticiranog, nedržavnog aktera kao što su Huti, sada su savršeno na dohvat ruke - rekao je Lokston.

Gde se nalaze svetski podmorski kablovi?

Ovi kablovi se nalaze svuda.

Danas je u funkciji oko 380 kablova ukupne dužine više od 1,2 miliona kilometara. To je dovoljno da stignete do Meseca i nazad i da vam ostane viška.

Kablovi su često u snopovima duž morskog dna, što znači da oštećenje često trpi više od jednog kabla.

Crveno more ima niz kablova koji prolaze kroz njegovu relativno plitku vodu.

Alo.rs/Kurir.rs/Al Džazira

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading