Mark Zakerberg i Ilon Mask
Foto: AP/Tanjug/Ap

Kako je ranije pisao "Njujork tajms", Mask je bio deo grupe velikih donatora koji su se sastali sa bivšim predsednikom, dodajući da ostaje nejasno da li je izvršni direktor "Tesle" odlučio da finansira Trampovu kampanju.

Mask je treći najbogatiji čovek na svetu, ali do sada nije bio veliki politički donator, posebno ako imamo u vidu u vidu veličinu njegovog bogatstva, koje se procenjuje na 192 milijarde dolara. Od 2009. godine, kako pokazuju podaci Federalne izborne komisije, Mask je donirao manje od milion dolara.

Ako se Mask odluči da finansijski podrži Trampa, to bi dalo značajan podsticaj kampanji bivšeg predsednika.

Trampovo prikupljanje finansijskih sredstava je daleko slabije nego Bajdenovo, što bivšeg predsednika u verovatnom izbornom revanšu stavlja u nepovoljniji položaj. Tramp se i ranije trudio da za svoju kandidaturu 2024. privuče velike donatore, ali mnogi od njih su podržali Niki Hejli.

Do početka februara, Tramp je prikupio ukupno 30,4 miliona dolara, u poređenju sa 130 miliona dolara koliko je sakupio Bajden.

Tokom januara, Tramp je potrošio više novca nego što je prikupio. Komiteti za političke akcije, koji podržavaju Trampa, do sada su potrošili više od 50 miliona dolara za njegove pravne troškove.

Mask je u prošlosti podržavao i republikance i demokrate. Ipak, u poslednje vreme veoma je kritičan prema Bajdenu. Maskova retorika o imigrantima postajala je sve sličnija Trampovoj. U utorak je izjavio da Bajdenova pogranična politika predstavlja "izdaju", optužujući Bajdenovu administraciju da "dovodi ogroman broj ilegalaca" kako bi glasali za Demokratsku stranku.

Kako je nedavno na Iksu (nekadašnji Tviter) napisao tehnološki mogul:

- Ova administracija uvozi birače i stvara pretnju po nacionalnu bezbednost od neproverenih ilegalnih imigranata. Velika je verovatnoća da se postavljaju temelji za nešto mnogo gore od 11. septembra. To je samo pitanje vremena.

Mask je Bajdena i njegovu administraciju optužio i da su "pristrasni" prema "Tesli", zato što je Bela kuća 2021. prilikom nabavke električnih vozila isključila njegovu kompaniju. U novembru, Mask je izjavio da je glasao za Bajdena 2020. godine, ali da ove jeseni ne bi mogao da učini isto.

U septembru, milijarder je učestvovao na sastanku o veštačkoj inteligenciji u Beloj kući, ali se tada nije sreo sa Bajdenom.

Mask je ranije kritikovao i Trampa. Na primer, 2017. godine je podneo ostavku u dva savetodavna odbora Bele kuće zbog odluke tadašnjeg predsednika da se SAD povuku iz Pariskog klimatskog sporazuma.

- Klimatske promene su stvarne - napisao je tada na Tviteru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading