ŠAMAR BRISELU Marin Le Pen počela predizbornu kampanju žestokim udarima na birokratsku EU
Foto: EPA/IAN LANGSDON

Prema anketama, Le Penova predstavlja izrazitog favorita na evropskim izborima.

Na predizbornom skupu u Marselju, kojem je prisustvovalo oko 8.000 pristalica, Le Penova je nastupila zajedno sa 28-godišnjim Žordanom Bardelom, koji postaje sve popularniji. Bardela sada predvodi RN, dok se Le Penova na evropskim izborima, koji će se održati u junu, nalazi na čelu liste ove partije.

"Pozivam francuski narod da svoju ogorčenost pretoči u akciju", rekla je Le Penova, osvrćući se na razna ekološka ograničenja EU, i dodala: "Države moraju da vrate moć koju im je oduzela EU."

Ankete pokazuju da bi stranka Nacionalno okupljanje ovog puta mogla da pobedi sa razlikom od čak tridesetak odsto glasova, što bi je postavilo daleko ispred centrističkog saveza Obnovimo Evropu aktuelnog predsednika Emanuela Makrona, koga sada podražava samo 18 odsto birača.

Ako RN pobedi sa tako velikom razlikom, to bi bio veliki udarac za Makrona ne samo u EU, već i u Francuskoj, i to uoči predsedničkih izbora 2027. godine.

Prema sadašnjim anketama, koje se odnose na predsedničke izbore, Le Penova bi mogla da trijumfuje u drugom krugu izbora.

Marin Le Pen

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

 

 

Inače, sadašnji predsednik Emanuel Makron neće učestvovati u trci za sledećeg predsednika Francuske, jer mu ustav onemogućava treći uzastopni mandat. Takođe, Le Penova bi u prvom krugu osvojila najviše glasova.

Proevropski orijentisani Makron je ranije tvrdio da EU treba da postane geopolitička sila, kako bi sprečila da Evropu ekonomski marginalizuju SAD i Kina, i koja bi mogla da zaustavi Rusiju.

Le Pen i Žordan Bardela su izneli krajnje skeptične stvavove o EU i pozvali evropske države da se suprotstave "puzećoj superdržavi EU", koja sve više kreira politiku u  oblastima imigracije, zdravstva, diplomatije, oporezivanja i odbrane.

Bardela je naglasio da RN ne podržava izlazak Francuske iz EU, što je ideja koju je ova stranka ranije zagovarala. Umesto toga, on insistira na potrebi da se EU reformiše iznutra, uz pomoć drugih evropskih desnih ili nacionalističkih partija, čija popularnost neprekidno raste u gotovo čitavoj Evropi.

Bardela je negirao da se ranije RN zalagao za "prikriveni freksit".

Kako tvrde politički analitičari, izbore za EU u Francuskoj obično je pratila velika apstinencija. Uspeh Le Penove na evropskim izborima mogao bi da Nacionalnom okupljanju da zamah za izbore 2027. godine. Posle ovih izbora, Le Penova bi trebalo da postane predsednica, a Bardela premijer Francuske.

Makron je od aktuelnog premijera Gabrijela Atala zatražio da smanji razliku u odnosu na RN i odabrao je slabo poznatog poslanika u Evropskom parlamentu Valerija Hejera da predvodi izbornu listu. Prvi predizborni miting Makronove alijanse zakazan je za 9. marta u gradu Lilu.

Poslednjih nedelja, RN je podržao proteste poljoprivrednika u Francuskoj, koji su izbili zbog niskih prihoda, visokih poreza i žrtvovanja francuskih farmera zbog "zelene agende EU", piše RT Balkan.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading