NEMAČKA PLANIRA NAPAD NA RUSIJU? Peskov: "Snimak razgovora Bundesvera to i dokazuje"
EPA

Peskov je rekao novinarima da je Rusija povodom toga preduzela korake i pozvala nemačkog ambasadora u Moskvi na razgovor u rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Peskov je istakao i da razgovor nemačkih oficira o planiranim udarima na Krim pokazuje direktnu umešanost Zapada u sukob u Ukrajini. Peskov je naglasio da mora da se radi da li je Bundesver to radio samoinicijativno ili je to deo državne politike Nemačke.

Podsetio je da je nemački kancelar Olaf Šolc obećao da će sprovesti brzu i efikasnu istragu i izrazio nadu da će Moskva, bar preko medija, saznati do čega je ta istraga dovela, javlja Tanjug.

Margarita Simonjan, šefica ruskog državnog kanala RT, u petak je objavila audio snimak približno 30-minutnog razgovora, a na kojem se, kako su mediji preneli, čuje kako četiri oficira Bundesvera razgovaraju o tehničkim mogućnostima krstareće rakete „taurus” i o tome da li su nemačke krstareće rakete tehnički sposobne da unište Krimski most.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da pojedini delovi razgovora nisu bili namenjeni široj javnosti, navodeći da bi tužilaštvo moglo da otvori slučaj zbog curenja informacija. Pistorijus je rekao da su na snimku oficiri Bundesvera razgovarali o „različitim scenarijima” događaja, a ne o planovima. Prema njegovim rečima, njihov razgovor ne znači odobrenje za prebacivanje krstarećih raketa „taurus” u Ukrajinu.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je ranije da Moskva traži objašnjenje od Berlina povodom tog slučaja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading