POČINJU NATO VEŽBE "Nordijski odgovor" u blizini ruskih granica, učestvuju ove države
Foto: AP/Andreea Alexandru (STR)

Oružane snage Švedske i Finske spremaju se da učestvuju u norveškoj vojnoj vežbi "Nordijski odgovor", koja je deo NATO manevara "Stedfast defender" (Nepokolebljiv branilac), koja će se održati od 4. do 15. marta, a uključiće oko 20.000 vojnika iz 14 zemalja.

Naime, Švedska je postala članica NATO-a nakon što je Mađarska ratifikovala njihov zahtev za pridruživanje, a formalno potpisivanje akta o pristupanju Alijansi očekuje se uskoro.

Kako se navodi, svrha vežbe je "uvežbavanje odbrane severnog regiona zajedno sa Norveškom, Finskom i Danskom i primanje pojačanja od međunarodnih jedinica u okviru NATO-a", navodi se u saopštenju.

Iz Švedske će u Nordijskom odgovoru učestvovati 4.500 vojnih lica, od kojih 3.000 predstavljaju kopnene snage.

Prema norveškim oružanim snagama, "Nordijski odgovor" uključuje Belgiju, Kanadu, Dansku, finsku, Francusku, Nemačku, Italiju, Holandiju, Norvešku, Španiju, Švedsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

Očekuje se da će na vežbu biti upućeno više od 50 brodova, uključujući fregate i podmornice, kao i više od 100 borbenih aviona, helikoptera i drugih letelica, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Oružanih snaga Norveške.

Konkretno, Finska će poslati oko 4.100 pripadnika osoblja i oko 700 komada opreme, uključujući 12 lovaca F/A-18 "hornet", kako je ranije izvestilo finsko Ministarstvo odbrane i oružane snage. 

Švedska će angažovati oko 4.500 ljudi iz svih vrsta trupa, prema podacima švedskog Ministarstva odbrane.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading