NATO RATNI BRODOVI, PODMORNICE I HELIKOTERI U MEDITERANU Evo šta se dešava!
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Helikopteri su juče nadletali iznad velikih podmornica u blizini grada Katanije, a nekoliko ratnih brodova nadgledalo je operaciju, prenose italijanski mediji.

Američki admiral Tomas Vol, komandant podmorničkih jedinica NATO, rekao je da jedinice Severnoatlanske alijanse, ne samo da izvode ovu vežbu, već pomorske snage rade zajedno na brojnim lokacijama.

"Vežba 'Stedfast defender' najveća je NATO vežba koja se trenutno održava u severnom Atlantiku. Pomorski, tek smo završili deo ove vežbe, što je jasna demonstracija našeg transatlanskog jedinstva i snage", istakao je Vol.

Sedam podmornica NATO iz Grčke, Francuske, Italije, Španije, Turske i SAD učestvuju u složenoj vežbi kod Sicilije.

Brodovi koji učestvuju u "Dinamik manta 24" vežbaju praćenje, dok uporedo traje koordinacija sa vazdušnim snagama i brodovima, kako bi se poboljšale borbene mogućnosti na moru.

Glavni cilj je da se spreme NATO jedinice da mogu da odgovore na bilo koju pretnju od podmornica, navode iz Alijanse.

"Danas se suočavamo sa najvećom i najnepredvidijom opasnosti posle nekoliko decenija. Podmornički deo je ključan za bezbednost na moru. To je deo koji još nije dovoljno istražen, ali je vitalan za sve zemlje na Mediteranu", rekao je Alberto Taraboto, komandant italijanske mornarice.

Vežba će trajati do 8. marta, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading