NOŽ U LEĐA RUSIJI Izdaja došla od starog saveznika
Foto: AP/Foto: AP/Alexei Druzhinin

Krajem 2022. godine, EU je Bugarskoj koja je članica bloka odobrila dvogodišnje izuzeće od embarga na rusku naftu, koje je prvobitno trebalo da traje do kraja 2024. godine.

Međutim, bugarski parlament je u decembru izglasao da se obustavi uvoz ruske sirove nafte počevši od ovog meseca, navodi Novinite.

Plan balkanske zemlje za prekid isporuke nafte iz Rusije predviđao je smanjenje uvoza za 50% počevši od januara i dodatnih 25% od februara.

Trgovci su prošlog meseca rekli da će Bugarska zameniti uvoz ruske nafte kazahstanskom, iračkom i tuniskom naftom, navodi Rojters.

Eksperti su ranije upozorili da bi Bugarskoj moglo biti teško da dobije zalihe sirove nafte nakon što se okonča izuzeće EU zbog nedostatka adekvatne lučke infrastrukture i zagušenja Bosforskog moreuza.

Od početka rata u Ukrajini pre više od dve godine, Bugarska je ubrzala traženje načina da diverzifikuje svoje izvore energije kako bi zaustavila skoro potpunu zavisnost od Rusije.

Bugarska je istorijski bliska Moskvi i skoro je u potpunosti zavisila od ruskog uvoza nafte i gasa pre invazije Moskve u punom obimu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading