Izbori
Foto: AP/(HOGP)

Više od 61 miliona ljudi u Iranu ima pravo da glasa za oko 15.000 kandidata za parlament sa 290 mesta i Skupštinu eksperata, uticajni savet sveštenika koji biraju iranskog vrhovnog vođu.

Ovo su prvi izbori otkako su izbili protesti širom zemlje nakon smrti Mahse Aminija u pritvoru u septembru 2022. Podsetimo, privela ju je policija zbog navodnog nepoštovanja iranskih zakona o hidžabu.

Iranskim vladarima je potrebna velika izlaznost da bi popravili svoj legitimitet nakon nemira, ali mnogi Iranci su rekli da neće glasati na „besmislenim“ izborima, na kojima se kandiduje više od 15.000 kandidata za parlament od 290 mesta. Prvi preliminarni rezultati trebalo bi da budu poznati danas.

Ugledne ličnosti, uključujući dobitnicu Nobelove nagrade za mir Nargesa Mohamadija, rekle su da će bojkotovati izbore, nazivajući ih površnim i unapred određenim.

Među prvima je glasao iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei. Što se tiče izlaznosti, državni mediji su izvestili o dobroj izlaznosti, ali svedoci koji su razgovarali za Rojters rekli su da je glasanje bilo slabo na većini biračkih mesta u Teheranu i nekoliko drugih gradova. Zvaničnici su dva puta produžili vreme glasanja kako bi omogućili kasnijim da glasaju.

Analitičari i aktivisti rekli su da su izbori bili "namešteni" jer je bilo dozvoljeno da se kandiduju samo kandidati koje je proveravao i odobrio Savet staratelja. Savet se sastoji od šest sveštenika i šest advokata koje je direktno i indirektno imenovao Hamnei.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading