Francuska vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Alo ilustracija A.V.

Francuski ugledni mediji Le Mond i Le Figaro na svojim naslovnim stranama objavili su veliki tekst da će francuski predsednik Emanuel Makron u četvrtak 7. marta 2024. godine održati u Jelisejskoj palati sastanak sa svim liderima parlamentarnim stranaka, a sastanku će prisustvovati i premijer Gabrijel Atal.

Kako se navodi glavna tema je situacija u Ukrajini. U istom formatu lideri svih stranaka prisustvovali su sastnaku kod Markona nekoliko dana posle 7. oktobra 2023. kada je Hamas iz Gaze napao jug Izraela.

Odluka o sastanku dolazi 5 dana posle sastanaka 25 članica NATO i EU gde se razgovaralo o slanju vojnih jednica alijanse i EU u Ukrajinu kao pomoć Kijevu što je izazvalo žestoku reakciju Moskve i pretnju nuklearnim ratom što je i ruski predsednik u govoru pred poslanicima Savezne skupštine već ponovio.

Iako je bilo kolebanja među većinom zemalja, neke nisu odustajale od slanja vojske. Među njima su: Estonija, Holandija, Kanada i Francuska, u kojoj nema jednistvenog stava o toj temi. Dok su predsednik Makron i premijer Atali „ZA“, francuski šef diplomatije je „Protiv“.

Le Mond navodi od svojih izvora da Francuska razmatra mogućnost da dozvoli specijalnim snagama i drugim vojnim jedinicama da pređu granicu Ukrajine kako bi predstavljala "stratešku dilemu za Rusku Federaciju“.

Pariz negira prisustvo svoje vojske

Zvanično, Pariz negira prisustvo svoje vojske u Ukrajini.

Francusko vojno prisustvo moglo bi da „zaštiti neke teritorije Ukrajine“ i ograniči napade iz Rusije navodi ovaj ugledni mediji.

Predsednički tabor namerava da rat u Ukrajini i odnos prema Rusiji bude tema kampanje za evropske izbore 9. juna. U intervjuu za Le Figaro u četvrtak, šef liste koju je izabrao Emanuel Makron, Valeri Hejer, branila je stav šefa države: „ Bezbednost Ukrajinaca je naša. Stoga ne treba isključiti nijednu opciju. Nećemo reći Vladimiru Putinu da ćemo, u principu, isključiti mogućnost da se branimo".

(Novosti, TV Front)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading