šolc i makron
Foto: EPA/Foto: EPA/Alo ilustracija

Francuski predsednik Emanuel Makron smatra da je nemački kancelar Olaf Šolc čovek bez hrabrosti i ambicije, a u Berlinu francuskog lidera vide kao političara koji daje neosnovane izjave, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore .

- U Berlinu se na Makrona gleda kao na monarhijsku figuru koja je bolja u najavi velikih strategija nego u njihovoj primeni - piše ovaj medij.

Savetnici kancelara potvrdili su da se lideri ove dve zemlje ne slažu.

Makron, piše Blumberg, svog nemačkog kolegu smatra „liderom bez hrabrosti i ambicije, koji ne može da razmišlja dalje od kratkog roka“. O tome je agenciji rekao francuski zvaničnik.

U trenutnoj situaciji, prema izvorima, Makronova izjava o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu kosi se sa stavom Šolcove kancelarije.

Francuski predsednik je u ponedeljak, 26. februara, najavio stvaranje sledeće, devete koalicije za pružanje pomoći Kijevu – za snabdevanje raketama srednjeg i dugog dometa. On je dodao da će republika učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“. Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali još nije postignut konsenzus.

Ubrzo nakon ovih izjava, Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus rekli su da Nemačka neće slati trupe u Ukrajinu, ističući da zemlje NATO- a u celini nemaju nameru da to učine.

Osim toga, nemački kancelar je ponovo izjavio da nema planova za slanje raketa Taurus dugog dometa Oružanim snagama Ukrajine . On je napomenuo da bi za kontrolu njihove upotrebe bilo neophodno poslati nemačko vojno osoblje u Ukrajinu, ali je to, prema njegovim rečima, isključeno, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading