Brod
Foto: Alo/Shutterstock

Britanski brod za polaganje kablova, izgrađen je 1870. godine i potonuo je u novogodišnjoj noći 1902. godine.

Sada leži u pesku između 4 i 12 m i predstavlja veličanstveni veštački greben.

Najstariji poznati čamac pronađen je slučajno dok se gradio autoput u Holandiji - drveni kanu napravljen pre više od 10.000 godina. Ali postoje posredni dokazi da je sve počelo mnogo ranije, kada su se ljudi iznenada pojavili na drugoj strani ogromnih vodenih površina.

Dakle, koliko ih ima ukupno – a koliko ih je još uvek skriveno u dubinama okeana?

Prema jednoj proceni, oko 15.000 brodova potonulo je samo tokom Drugog svetskog rata – postoje zaboravljeni bojni brodovi i tankeri razbacani od Pacifika do Atlantika, koji postepeno ispuštaju naftu, hemikalije i teške metale u okolnu vodu dok se raspadaju.

U stvari, smatra se da olupine koje su dokumentovane predstavljaju samo mali deo ukupnog broja. Prema analizi Uneska, u svetskim okeanima ima preko tri miliona neotkrivenih.

Pored poznatog Titanika, imamo u brod koji se zvao Dona Paz.

Dona Paz je bio putnički trajekt filipinske registracije koji se sudario sa drugim plovilom, MT Vector, tankerom za naftu napunjenom benzinom i drugim naftnim derivatima, a zatim se vektor zapalio, koji se proširio na Dona Paz, nakon čega su oba broda izgorela,  a zatim potonuo dva sata nakon sudara.

Ova katastrofa je možda bila neizbežna. Dona Paz je bio preopterećen za 2.000 putnika ili više; prsluci za spasavanje su bili zaključani; nije imao radio; a posada nije imala vatrogasnu obuku. Ali i Vektor je imao problema: radio je bez dozvole i nije imao kvalifikovanog majstora.

Vrhovni sud Filipina je 1999. godine naredio da vlasnici Vektora moraju da obeštete ljude umešane u tragediju. Do danas, ovo je najgora civilna pomorska katastrofa u istoriji.

(VIDEO: Dobrivoje Katanić)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading