Rat u Izraelu
Foto: AP/Fatima Shbair (STF)

Izraelske odbrambene snage (IDF) napale su grupu civila okupljenih oko kamiona sa hranom koji je delio humanitarnu pomoć.

Kako navodi CNN, grupa tenkova i dronova napala je ljude koji su se očajni okupili oko kamiona nadajući se da će dobiti hranu.

Izraelski zvaničnici su izjavili da su vojnici IDF bili primorani da otvore vatru na ljude koji su okruživali kamion sa pomoći, tvrdeći da je gomila prišla snagama na način koji je predstavljao pretnju vojnicima, te su oni uzvratili vatrom na pretnju.

Međutim, detalji ovog tragičnog događaja još se istražuju.

Nakon što su vojnici otvorili vatru, kamioni sa pomoći su pokušali da pobegnu iz tog područja, ali su slučajno izazvali nove smrtne slučajeve i povrede udarivši u druge kamione.

Pojavio se i snimak u kom se vidi kako civili kao mravi okružuju kamion, ali portal 24sedam nije mogao nezavisno da potvrdi auteničnost snimka.

Situacija na terenu je i dalje veoma teška, a očekuje se da će broj mrtvih i povređenih porasti kako se ruševine budu čistile.

Mnoga tela su i dalje na ulicama, dok kola hitne pomoći nastoje da dođu do povređenih, suočavajući se sa blokiranim putevima zbog ruševina.

Hamas preti prekidom pregovora

Hamas je danas upozorio da bi mogao da obustavi učešće u pregovorima o oslobađanju talaca nakon što je ubijeno više od 100 Palestinaca koji su čekali u redu za humanitarnu pomoć.

- Pregovori koje vodi rukovodstvo pokreta nisu otvoren proces po cenu krvi našeg naroda - navodi se u saopštenju Hamasa, prenosi Rojters.

Zvaničnik Hamasa Izat Al Rišk rekao je da trenutni pregovori sa Izraelom neće biti "pokriće za nastavak zločina neprijatelja", navodi Al Džazira.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading