skelet
Foto: Alo/Shutterstock

 Skelet vidljiv na ulazu u palatu Hernana Kortesa — španskog konkvistadora koji je izazvao pad Astečkog carstva — nije ostatak španskog monaha kako se dugo mislilo. Umesto toga, nova analiza otkriva da su kosti pripadale starosedečkoj ženi srednjeg doba.

Kada je snažan zemljotres magnitude 7,1 potresao meksičke države Puebla i Morelos, kao i Meksiko Siti 2017. godine, zgrade su se srušile, a hiljade ljudi je povređeno. Palata Kortes, koja je izgrađena do 1535. godine i sada služi kao muzej, bila je ozbiljno oštećena, što je zahtevalo obimne popravke koje su završene početkom 2023. Tokom ovog rada, istraživači su pregledali sve predmete u muzeju, uključujući i otvorenu sahranu izložen na ulazu u palatu.

 

 

Prvobitno je iskopana 1971. godine. Da bi došli do ove identifikacije, tim istoričara je pronašao franjevački kodeks iz 16. veka koji je pričao o tome kako je Lejva spavao sa glavom u niši u zidu i kako je na kraju sahranjen pored kapije stare kuće. Nakon što su arheolozi primetili neke probleme sa vratnim pršljenom u sahrani, delovi su pali na svoje mesto: skelet sa uvrnutim vratom na ulazu u palatu mogao je biti Lejva.

I lobanja i karlica sugerišu da je osoba bila žena, koja je imala oko 30 do 40 godina kada je umrla, naveli su Monteroso Rivas i Garza Gomez u izveštaju. Nisu videli nikakve jasne indikacije „iskrivljenih“ vratnih pršljenova koje su primetili istraživači iz 1971. godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading