Donald Tramp
Foto: Profimedia/Profimedia

Tramp je uložio žalbu na odluku sudije Artura Engorona iz Suda države Njujork na Menhetnu od 16. februara, prema kojoj mu je zabranjeno na tri godine da obavlja visoku funkciju u njujorškim kompanijama i traži kredite od banaka registrovanih u toj državi.

Ovo je presuda sudije Engorona u slučaju koji je pokrenula njujorška tužiteljka Leticija Džejms, koja je optužila bivšeg predsednika i njegovu porodičnu kompaniju da su precenili vrednost imovine kako bi "naduvali" svoju neto vrednost i dobili bolje uslove kredita i osiguranja.

Dnevna kamata

Sudija je kaznio Trampa sa 354,9 miliona dolara, što je prošle nedelje naraslo na 454,2 miliona dolara zbog kamata. Kamata se svakog dana povećava za još 112.000 dolara.

U podnesku žalbenom sudu, Trampovi advokati su rekli da bi „ovaj preterano visok iznos iz presude, u kombinaciji sa nezakonitom i neustavnom zabranom bilo kakvog novog pozajmljivanja, onemogućio ugovaranje zajmova pod pretnjom oduzimanja i time isplatu cela kaucija“.

Oni tvrde da bi kaucija od 100 miliona dolara, zajedno sa brojnom Trampovom imovinom, pod stalnim nadzorom sudskog posmatrača kojeg je imenovala Trampova organizacija, bilo više nego dovoljno da se ispuni kazna.

Trampovi advokati su takođe tražili privremeno odlaganje izvršenja presude tokom žalbenog procesa, rekavši da bi on pretrpeo "nepopravljivu štetu" ako ga tužilac Džejms prisili da proda nekretnine kako bi prikupio sredstva.

Bivši predsednik takođe nastoji da izbegne plaćanje pune kaucije jer se očekuje da će uložiti žalbu na prošlomesečnu presudu za klevetu od 83,3 miliona dolara u korist pisca.

U tom slučaju je zatražio od sudije da mu dozvoli žalbu bez jemstva ili da plati neizvršnu kauciju u iznosu od najviše 24,5 miliona dolara.

Blic

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading