brod
Foto: Alo/Shutterstock

 To je prvi put da je nemačka mornarica delovala od dolaska u tu zonu, sredinom februara.

Fregata "Hesen" presrela je sinoć dron i "posada je preduzela odbrambene mere i uspešno se suprotstavila bespilotnoj letelici", saopštla je nemačka mornarica na društvenoj mreži X.

Kako je dodato ubrzo zatim drugi dron se približio fregati i "posada je ponovo preduzela odbrambene mere i uspešno ga oborila".

Nije naneta šteta brodu niti je povređen neko od posade, saopšteno je.

Fregata Hesen je u oblast sukoba krenula 8. februara iz luke Vilhelmhafen u Donjoj Saksoniji na severu Nemačke, sa posadom od oko 240 ljudi.

Brod je poslat u tu oblast u okviru pomorske misije Evropske unije čiji je cilj zaštita trgovinske plovidbe od sve brojnijih napada pobunjenika Huti na tom važnom plovnom putu.

Od novembra prošle godine Huti gađaju brodove koje smatraju da su povezani sa Izraelom, u Crvenom moru i Adenskom zalivu, u znak solidarnosti sa Palestinsimcima u pojasu Gaze, gde se vodi rat između Izraelske vojske i palestinskog islamističkog pokreta Hamas.

Zbog njihovih napada brojne brodske kompanije prekinule su prolazak tom zonom kroz koju inače prolazi 12 odsto svetske trgovine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading