Nemačka fregata
Foto: AP/Foto: Tanjug/AP

Ratni brod „Hesen“, koji je raspoređen u Crvenom moru radi zaštite trgovačkih brodova, po prvi put je odbio je napad Huta, militantnih snaga koje deluje iz Jemena.

Bundesver je saopštio da je brod koji učestvuje u vojnoj misiji EU „Aspides“ uništio dve bespilotne letelice.

Bila je to prva upotreba bojeve municije od strane nemačke mornarice u operaciji koja je počela prošlog petka i koja se smatra najopasnijom misijom mornarice u istoriji Bundesvera.

Granatiranjem trgovačkih brodova u Crvenom moru, Huti podržani od strane Irana, hoće da izdejstvuje prekid izraelskih napada u Pojasu Gaze, prenosi ARD.

Morski put kroz Crveno more i Suecki kanal jedna je od najvažnijih trgovačkih ruta u svetu. Zbog napada Huta velike brodarske kompanije sve više izbegavaju tu najkraću pomorsku vezu između Azije i Evrope što ima značajne posledice po globalnu ekonomiju.

Bundestag je u petak odobrio nemačko učešće u misiji EU „Aspides”. Fregata „Hesen“ je prethodno krenula iz Vilhelmšafena ka operativnom području s ciljem da posle odluke Bundestaga, počne s ispunjavanjem zadataka.

Prošle sedmice Huti su najavili da će proširiti napade na trgovačke brodove pored obale Jemena. Njihov vođa Abdel-Malik al-Huti, rekao je da je eskalacija odgovor na izraelsku eskalaciju u Pojasu Gaze.

Do sada je napadnuto 48 brodova. On je najavio i upotrebu podvodnog oružja. Nekoliko zapadnih zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju, uključeno je u operacije odbijanja napada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading