Albanija
Foto: AP/Armando Babani (STR)

- Ponosni smo što u Ukrajini posluje oko 500 odbrambenih kompanija, ali to nije dovoljno da pobedimo Putina. Vidimo probleme u snabdevanju municijoim, i zainteresovani smo da zajednički proizvodimo municiju sa vama - rekao je Zelenski, dodajući da bezbednosni napori Ukrajine i balkanskih zemalja treba da se isprepliću i ojačaju.

On je istakao da Ukrajina i balkanske zemlje zaslužuju da budu deo evropske i evroatlantske zajednice.

- Smatramo da poštovanje svakog naroda i pravo na bezbednost treba da budu univerzalni principi. Do toga se može doći kroz saradnju. Smatramo da svaka zemlja u Evropi koja održava principe evropske zajednice i želi da postane članica, zaslužuje punopravno članstvo u EU - naveo je on. 

Zelenski se tokom svog obraćanja zahvalio domaćinu Samita, albanskom premijeru Ediju Rami na podršci Albanije Kijevu.

- Zahvaljujem premijeru Rami na ličnoj podršci, kao i na podršci cele zemlje. Cenim gostoprimstvo i priliku da tazgovaramo o tome kako da osnažimo celu Evropu. Sada se određuje put kojim će Evropa ići u narednim generacijama - poručio je Zelenski i dodao da je za sve slobodne zemlje važno da režim ruskog predsednika Vladimira Putina izgubi.

Albanski premijer Rama je istakao da je Albanija ''duboko počastvovana'' što je Zelenski doputovao u Tiranu.

- To je rat koji nije izabrala Ukrajina, niti zajednica naroda, on je nastao iz starog imperijalističkog sna - istakao je Rama.

Napomenuo je da je prisustvo Zelenskog u Tirani znak da Putin nije potisnuo volju ukrajinskog naroda da bude slobodan.

- Putin je želeo da Ukrajinu zbriše s mape za nekoliko dana, ali ona je danas prisutnija više nego ikad - zaključio je Rama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading