Australija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Berdžes nije imenovao zemlju koja je uključena, ali je rekao da je bila umešana u špijuniranje australijskih građana na društvenim mrežama i putem imejlova, kao i da je ciljala na odbrambenu industriju, nudeći novac za podatke o partnerstvu Australije u AUKUS-u sa SAD i Velikom Britanijom za proizvodnju nuklearnih podmornica, javio je Rojters.

On tvrdi da je strana obaveštajna agencija pre nekoliko godina uspešno regrutovala bivšeg australijskog političara, ne navodeći njegovo ime. Berdžes je rekao da taj političar nije optužen, jer više nije aktivan.

- Ovaj političar je prodao svoju državu, partiju i bivše kolege radi unapređenja interesa stranog režima - naveo je Berdžes.

Prema njegovim rečima, ASIO je izdao obaveštenje australijskim javnim službama, upozoravajući vladine službenike na pretnju pokušaja da budu regrutovani za stranu službu.

Berdžes je rekao da je ta strana agencija pokušala da regrutuje studente, akademike, političare, poslovne ljudi, naučnike, funkcionere organa za sprovođenje zakona i državne službenike na svim nivoima vlasti.

Australijska operativna grupa za strano mešanje sprovela je 120 operacija otkako je formirana 2020. godine, rekao je Berdžes. Australija je uvela zakone o stranom mešanju 2018. godine.

Bivši australijski premijer Malkolm Turnbul, koji je uveo zakone, kasnije je rekao da je "ključna svrha" tih mera "razotkrivanje kineske aktivnosti", podseća Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading