hrvatska policija
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Ovaj incident uznemirio je hrvatsku javnost s obzirom na to da se Split još nije oporavio od šokantnog ubistva 22-godišnjeg Luke Bančića. Mladića je u noći između petka i subote nožem na ulici u centru grada ubio lokalni narkoman, koji mu je prethodno tražio novac. Samo četiri dana nakon toga, na ulicama grada i dalje se razračunava noževima.

Tim i povodom današnjeg Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, postavlja se i pitanje o stanju bezbednosi u Splitu. Paško Ugrina, šef poslova prevencije, PU Splitsko-dalmatinska gostujući na HRT-u kaže da se prema pokazateljima krivičnih i prekršajnih dela u ovom gradu, Splićani mogu osećati sigurnom. "Policija razume očekivanja građana, a vidljivost i dostupnost je ono čemu ćemo težiti i podaci govore o tome da je Split siguran grad", tvrdi Ugrina. Na pitanje da li se tragedija u Splitu, kada je ubijen mladić, mogla preduprediti preventivnim merama, Ugrina je rekao da bi se rizik bitno smanjio kada bi policija imala pravovremenu dojavu. Što se tiče vršnjačkog nasilja Split ne odudara ni po kakvim pokazateljima od drugih gradova u Hrvatskoj, kazao je. "Trend blagog rasta nasilja u domenu zaštite dece i porodica.  Beležimo porast maloletnika kao počinitelja krivičnih dela", rekao je Ugrina. Intencija policije, dodaje, jeste rad na prevenciji nasilja,a to je, kako kaže, osnaživanje zajednice koja treba da odgovori u korist dece.

Inače, za danas je u Splitu najavljen protest ispred Županijskog suda pod nazivom "Danas Luka, sutra Ja", a organizatorka Anka Đikić kaže da je organizovan putem društvene grupe, gde se za samo 24 sata skupilo više od 3.000 ljudi i gde su, kako je istakla, isplivali brojni problemi i nezadovoljstva građana, pre svega, pravosuđem. "Nadamo se da će u slučaju Luke pravda biti zadovoljena", rekla je Đikić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading