ISTANBUL SE SPREMA ZA RAZORAN ZEMLJOTRES "Pitanje je vremena", izdata upozorenja na cunami
Youtube/Printscreen/World Wild Hearts

Prva upozorenja postavljena su u Bujčekmečeu, koji se nalazi u evropskom delu grada i uz obalu koja je gusto naseljena, a od mora je dele samo plaže i promenada.

Istovremeno, znaci su postavljeni i u centralnim delovima Istanbula, piše Protothema.

Eftimios Lekas, profesor dinamičke tektonike primenjene geologije i upravljanja prirodnim katastrofama i predsednik OASP, još jednom je upozorio na veliki zemljotres u Istanbulu i dodao da su seizmolozi iz celog sveta dali slične procene.

"Rased Severne Anadolije koji počinje od Kaspija i završava se u Egejskom moru u dužini od 1.300 kilometara, ima samo jedan deo koji nije polomljen i nije izazvao veći zemljotres, a to je onaj koji se nalazi u podmorju južno od Istanbula“, rekao je on za ERT, povodom procena da se u Istanbulu očekuje jak zemljotres jačine do 7,5 stepeni Rihtera.

Pojasnio je da nije reč o novom rasedu već o velikoj tektonskoj strukturi koja je ogranak Severnoanadolskog raseda. Drugi krak je onaj iz Nikomedije koji prolazi kroz Bursu i razdvaja se u dva kraka, 50 kilometara južnije.

Pravac ide ka Grčkoj

"Oba ova raseda imaju jedan pravac Istok, Zapad. Dakle, oba raseda imaju projekciju u Egejskom moru, a ne u kontinentalnoj oblasti Grčke".

"Nisu ovo samo procene turskih seizmologa, već odgovaraju procenama iz celog sveta. Dakle, trenutno se pretpostavlja da očekujemo veliki zemljotres u Istanbulu", rekao je Lekas.

Istanbul u opasnosti

Lekas kaže da je alarm za Istanbul upaljen i da je grad ugrožen zbog prenaseljenosti i velikog broja objekata. Trećina kuća u Istanbulu je starogradnja, a sve je zidano pre nego što su izglasane nove građavinske regulativne.

Podsetimo, Tursku je prošle godine u februaru pogodila serija razornih zemljotresa koja je sravnila brojne gradove u blizini granice sa Sirijom. Broj žrtava u obe države premašio je 50.000, a porušeno je na stotine hiljada objekata gotovo do temelja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading